Министърът на външните работи Даниел Митов да приложи клаузите на Виенската конвенция и да отправи остър протест пред турската страна срещу недопустимото поведение на посланика на Турция в България Сюлейман Гьокче.

За това настоя в декларация, разпространена до медиите независимият депутат и лидер на партия „Движение за радикална промяна „Българската пролет“ Велизар Енчев.

Поводът е присъствието на Гьокче на учредителния конгрес на партията на Лютви Местан, с което според Енчев е погазил Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 година.

За тази цел българският посланик в Анкара трябва да връчи нота в турското външно министерство, а българското МВнР е длъжно да използва съответните дипломатическите канали и задейства процедура за отзоваването на посланик Гьокче, настоява Велизар Енчев.

Той обръща внимание на външното ни министерство, че независимите държави  не толерират подобни действия на чужди посланици и незабавно ги отзовават.

Ако МВнР, по думите му, не реагира на поредната провокация на турския посланик, това ще означава, че България доброволно се отказва от държавния си суверенитет и е със статута на Източна Румелия.