Управляващата партия ГЕРБ се е превърнала в символ на корупцията. Корупцията обяснява всички негативни явления, които избуяват сега. Тази корупция е пандемична в България, тя се е превърнала в символ на управлението.

Това каза пред БНР доц. Методи Андреев - бивш председател на Комисията по досиетата, бивш депутат от ГЕРБ и настоящ преподавател в Университета по архитектура, строителство и градоустройство и член на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

"Обществените поръчки в България не се печелят, те се раздават", коментира Андреев, според когото премиерът Бойко Борисов е създал администрация, която раздава обществени поръчки и създава "изключително сериозна корупционна обстановка".

Ролята на строителната олигархия Методи Андреев вижда в това "да препира едни пари", да използва част от европейските програми и да връща част от тези пари "под формата на комисионни на политически фактори". 

Борисовото колебание отдалечи десните избиратели, категоричен Методи Андреев
Обновена

Борисовото колебание отдалечи десните избиратели, категоричен Методи Андреев

Изборът не е за БСП, а е антисистемен вот на недоволните, твърди депутатът

Трябват ни и магистрали, и тротоари, заяви той по повод призива на бившия финансов министър по-големите обществените поръчки да се раздробят на по-малки, за да има повече заетост в кризата. Проблемът, според Андреев, е как се контролира изразходването на средствата и как се реализират обществените поръчки.

В България има 20-30 големи фирми, които се явяват на всички обществени поръчки в строителството. Те са известни с близостта си към властта и много често тези големи фирми не си изплащат задълженията към по-малките и средни фирми подизпълнители, допълни бившият депутат от ГЕРБ Методи Андреев.

Да не се делим на стара и нова десница, зове Методи Андреев

Да не се делим на стара и нова десница, зове Методи Андреев

"Да, България" и "Нова Република" не се различават

Финансовата зависимост на проектанта от строителя ограничава свободата на проектанта и в повечето случаи това не е в интерес на строежа. Водещата роля на строителя в процеса му дава възможност да си избира лоялен проектант, който често няма опит и квалификация, а това е сред причините за некачествено изпълнение. Като се добави формалният надзор, резултатът е лошо качество на строежите, съчетано с високи, корупционни нива на цените, обясни Методи Андреев.