"Продължаваме Промяната-Демократична България" поехме отговорността да съставим управление с ГЕРБ-СДС в името на големите цели, макар и да знаехме, че ще бъде много трудно. Това заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов в ефира на бТВ.

Не е въпросът да си мерим силите, а дали сме успели да наложим дневен ред, който да движи страната, коментира Иванов. Стигнахме до няколко важни резултата, но сме далеч от краен такъв, категоричен бе той.

По отношение на уволнението на шефа на болница "Пирогов" и последвалите искри между сглобката Христов заяви, че този тип междинни премервания на сили в публичното пространство не може да бъде водещо. Не можем с "Пирогов" да си правим експерименти, убеден е съпредседателят на ДБ.

Нов трус в "некоалицията" - този път заради "Пирогов"

Нов трус в "некоалицията" - този път заради "Пирогов"

ГЕРБ няма да гласуват нито един законопроект на МС, докато не заработи механизъм за общо вземане на решения в сглобката

Според него всякакви приказки и прилагателни са излишни преди да се направят промените в Конституцията, преди да заработи новият Висш съдебен съвет и преди да се избере новият главен прокурор. Когато крайният резултат се види, тогава ще можем да се произнесем, обясни Иванов.

В този момент изненадващо на телефонната линия в предаването "Лице в лице" се включи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който обясни появата си с думите, че просто искал да подкрепи Христо Иванов по отношение на промените в Конституцията.

"Обаждам се да го подкрепя, защото той извършва огромна дейност по отношение на Конституцията. Нашата парламентарна група го подкрепя", обясни Борисов.

По мнението му обаче всички търпели несгодите от сглобката. Но "за истината и за правдата" Борисов припомни съвместното изявление от преди няколко дни между него, Христо Иванов и Асен Василев, когато публично заявиха, че няма да се правят никакви назначения, които не са съгласувани между тримата.

Тогава се разбрахме да се фокусираме върху Бюджет 2024, Конституционна реформа, Шенген, Еврозона, отбрана, все изключително важни неща, подчерта Борисов.

Когато разбрал за готвената смяна на шефа на "Пирогов" Борисов накарал Десислава Атанасова да се обади на Николай Денков да обясни, че ГЕРБ не са съгласни. Това е един брутален акт към докторите и всички останали, категоричен бе Борисов.

"Защо, след като има министър на здравеопазването от ПП-ДБ, зам.-министри, шеф на Здравната каса от ПП-ДБ, финансов министър и зам.-министър, който е в борда на Здравната каса от ПП-ДБ, какъв е смисъла някакъв заместник, който ще представлява ГЕРБ", попита ядосано Борисов.

Назначиха нов заместник-министър на здравеопазването

Назначиха нов заместник-министър на здравеопазването

Д-р Петко Стефановски заема поста

На свой ред и след като включването на лидера на ГЕРБ бе прекъснато, Христо Иванов обясни, че проблем между него и Борисов няма.

"Има ситуация, която с комуникация, трябва да се реши и съм уверен, че ще го направим", заяви Иванов без да коментира повече казуса с "Пирогов".

По отношение на текстовете в Конституцията и какви промени биха довели до справяне с корупцията Иванов изтъкна, че главният прокурор не трябва да бъде безконтролен, а да бъде фигура, която да бъде поставена в състояние на отчет. Трябва да се промени и Закона за съдебната власт, посочи съпредседателят на ПП-ДБ.

Той призова да не се очаква конституционните промени да променят ситуацията за 1 ден.

Христо Иванов коментира и резултатите от проучването на Алфа Рисърч - ПП-ДБ не се сриват и имат стабилна подкрепа. "Знаем, че хората разбират тежката отговорност, която носим."

ПП-ДБ дават крачка назад за шефа на "Пирогов"?

ПП-ДБ дават крачка назад за шефа на "Пирогов"?

Едно кадрово решение не е повод да се бламира парламента, заяви Никола Минчев

Припомняме, по-рано днес от пресцентъра на болницата потвърдиха, че д-р Валентин Димитров е освободен като член на Съвета на директорите. Като мотиви за освобождаването му бе изтъкнат доклада от вътрешния одит на Министерството на здравеопазването и насъбралото се обществено напрежение след провеждането на конкурси за началници на Клиники.

Решено е неговата позиция да бъде заета от д-р Константин Димов, лицево-челюстен хирург от УМБАЛ "Св. Анна" в София. Той е бил част от екипа на Клиниката по неврохирургия към "Пирогов".

Рокадата в ръководството на столичната болница доведе и до нов трус в управляващата сглобка. На извънреден брифинг в Партийния дом от парламентарната група на ГЕРБ-СДС заявиха, че няма да гласуват заедно с ПП-ДБ в резултат на уволнението на Валентин Димитров.

В тази връзка заместник-председателят на 49-ото Народно събрание и депутат от ПП-ДБ Никола Минчев призова депутатите от ГЕРБ-СДС да влязат в пленарна зала и да не бойкотират работата на парламента. По думите на Минчев всичко може да се разреши по пътя на диалога, а не по пътя на конфронтацията.

Софийският градски съд обаче спря вписването на новото ръководство на болница "Пирогов" заради жалба на досегашния директор Валентин Димитров.

Съдът спря вписването на новото ръководство на "Пирогов"

Съдът спря вписването на новото ръководство на "Пирогов"

Заради жалба на досегашния директор Валентин Димитров