ПП/ДБ решиха от трибуната на парламента да кажат това, което вчера Румен Радев по време на връчването на втория мандат не им позволил. Вчера президентът им отнел възможността да се изкажат, стана ясно от декларация на Даниел Лорер.

Докато отношенията ни са между точка на кипене и точка на замръзване, България започва да губи възможност да бъде свободна страна, изтъкна народният представител. Най-висшата роля на президентството е да ни обединява, не да ни разединява, смята той. Вие, господин президент, не се справяте с тази роля, обърна се Даниел Лорер задочно към Румен Радев. Вие ни разединявате, вместо да ни обединявате, допълни депутатът и се обърна с разбиране към избирателите на формацията, за които било трудно да преглътнат съюз с ГЕРБ.

Уставно Румен Радев връчи на Денков втори мандат

Уставно Румен Радев връчи на Денков втори мандат

Без разговор, тъй като вторият мандат бил вече дисредитиран

Той се обърна и към избирателите на ГЕРБ, на които им било трудно да си представят работа с ПП. България днес и утре е по-важна от това, смята Лорер. Правителство на България трябва да има и това трябва да е правителство на всички, обясни той и настоя депутатите да покажат как трябва да работи чиста, свята, парламентарна република.

Първата стъпка била редовно правителство. Изборът е ясен, според Лорер. Той се обяви за връщане на нормалността. Решението е във вашите ръце и в силата на вашия дух, подчерта Даниел Лорер.

Денков не казва дали и какви компромиси ще направи заради ГЕРБ

Денков не казва дали и какви компромиси ще направи заради ГЕРБ

Той посочи че ще води разговори и с другите парламентарни формации,

В защитата на парламентарната република ще се включи и съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. За целта той ще съкрати посещението си в Словакия и ще се върне в България предсрочно. Това става ясно от негова публикация във "Фейсбук".

"След това, което видях при вчерашното връчване на мандата, реших да се върна в България един ден по-рано от срещата на много от европейските лидери на форума GLOBSEC в Братислава. Нагледно видяхме атака срещу парламентарната република", пише Петков. Той подчертава, че никой не може да призовава България да няма редовно правителство и да слага бюджета и парите на хората на заден план заради личните си властови амбиции. Кирил Петков е категоричен, че от ПП/ДБ няма да позволят България да поеме "бърз курс към Евразия" и да загуби свободата и демокрацията си. Той допълва, че страната спешно се нуждае от редовно правителство, което да е про-европейско, както и от стабилен парламент, който да просъществува по-дълго.

Петков заявява също, че истинският гарант за демокрацията за хората от площада. Според него те отново ще заявят, че няма да се реализират нечии автократични амбиции, дори когато службите, назначени от президентството, използват целия си ресурс не в защитата на националната сигурност, а в производство на политически компромати.

"Не ни е страх и няма да се откажем", уверява той.

Снимка 620204

Източник: "Фейсбук" профил на Кирил Петков