22 мигранти са пристигнали тази сутрин на площада в село Киреево, община Видин, съобщи кметът Маргарита Георгиева пред Фокус. Между бежанците е имало две жени и три деца.

"Децата бяха малки. Едната жена смъкна от гърба си одеяло и в него беше сложила детето, другите две деца бяха около тригодишни", каза Георгиева. Групата е идвала от сръбската граница през гората.

"Сутринта беше много студено, духаше силен вятър, приютихме бежанците в близкото заведение на топло до пристигането на "Гранична полиция", заяви кметицата.

Ограждат и с бодлива тел мигрантския център в Харманли

Ограждат и с бодлива тел мигрантския център в Харманли

Предвиждат осветление на оградата

По първоначални данни чужденците са афганистанци и палестинци. Те сами са искали да бъдат предадени на полицията. Маргарита Георгиева посочи, че снощи един афганистанец е тропал по вратите на къщите в края на селото.

"Хората ми се обадиха, аз от своя страна уведомих "Гранична полиция", която е дошла и го е прибрала", заяви кметът на Киреево.

Присъствието на мигранти във видинското село е ежедневие. Със застудяването има опасност от нещастни случаи, каза кметът на Киреево.

Преброяват мигрантите в лагера в Харманли

Преброяват мигрантите в лагера в Харманли

Монтират нови стъкла на мястото на изпочупените

Два дни по-рано тя обясни, че и при 10-сантиметровия сняг мигрантите нахлуват в селото, което е само на 2-3 км от границата със Сърбия. Чужденците стигат до там, превозвани от трафиканти.

Някои ги оставят в гората и те сами стигат до браздата. Но там пазят сръбски войници и полицаи с автомати, които веднага ги връщат. Тогава те нахлуват при нас. Гладни са, търсят храна. Денем нахълтват в магазина, но нощем - чукат по къщите, където свети. И при мен идваха. Каквото имах - дадох им, каза Георгиева пред Кмета.бг.

Мигрантите-размирници в Харманли имали тактика

Мигрантите-размирници в Харманли имали тактика

Тези хора бяха тръгнали да убиват, разказва полицай, потушавал бунта

По думите на кметицата, минаващите през Киреево мигранти са на възраст от 15 до 30 години. Рядко в групите има 4-5-годишни деца. Жените също са малко. Някои добре говорят български, което означава, че са у нас още от самото начало. Сирийци рядко срещаме, повечето са от Афганистан, Пакистан, имаше един от Непал, дори от Индия.

Изгонен от Германия мигрант бил "мозъкът" на безредиците в Харманли

Изгонен от Германия мигрант бил "мозъкът" на безредиците в Харманли

Събират нарушителите на реда на границата, докато бъдат екстрадирани

И тя, и магазинерката, и стотината жителите на селото са инструктирани на кого да звънят като видят мигранти. Полицаите идват и ги прибират. "Връщат ги по лагерите, но след дни те отново тръгват", разказа кметът.

Според някои жители, мнозина от преминаващите са им познати лица. Правят опит да преминат границата за пореден път. Целта им е Германия.

Досега преминаващите не ни създават проблеми, освен, че палят огън по площада и улиците, твърди Маргарита Георгиева. Но хората се страхуват от зарази, от агресия, от вземане на храната им. "Нас няма кой да ни пази - полицаи идват само да приберат мигрантите. Мнозина живеят сами и доста са наплашени", оплака се кметът.

По-рано през деня от МВР съобщиха, че на територията на Драгоман са задържани двама българи и 19 чужденци. Това е станало при спецоперация на 24 ноември.

1 150 000 евро нужни на ДАБ за центъра в Пъстрогор

1 150 000 евро нужни на ДАБ за центъра в Пъстрогор

Трябват преводачи, охрана и медицински персонал

Българските граждани са задържани за каналджийство. Единият арестуван е Х.Д. - криминално проявен, водач на лек автомобил "Ситроен". Другият - К.Б. - шофирал лек автомобил "Пежо". Двамата са забелязани в землището на село Калотина.

В колите им били открити 19 чужденци. Като съпричастни към случая са задържани още двама мъже: българският гражданин М.Д. и криминално проявеният македонски гражданин А.Т. Образувано е досъдебно производство.

На Х.Д. и К.Б. е наложена мярка парична гаранция в размер на 1500 лeва, а на М.Д. и А.Т. е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража". Работата по случая продължава.