Логичното решение е да има избори 2в1 и е уредено в Изборния кодекс. Това коментира математикът и бивш шеф на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов пред БНТ.

Досега два пъти са съчетавани избори - 2001 г. и 2011 г., и понеже местните са най-трудни, тези трябва да са по-лесни, според Константинов.

Той посочи, че партия, която не издигне кандидат за президент, ще понесе щети, тъй като всяка уважаваща се партия трябва да има кандидат и показва сериозно отношение. В тази връзка той апелира политиците да изкарат своите кандидати, преди последния законов срок 12 октомври, за да са на светло и хората да знаят за кого да гласуват.

"Тренд" отчита рекордно ниска 77% отрицателна оценка за парламента

"Тренд" отчита рекордно ниска 77% отрицателна оценка за парламента

Отслабва подкрепата за президента, за формацията Петков-Василев е 9%, ГЕРБ са първи

Професорът коментира още, че ЦИК трябва максимално бързо да установи процедурата и да започне тотално обучение, ще има този път страх от машините, затова трябва да се работи отсега, за да се уредят повече хора да гласуват. Хората трябва да бъдат убедени да гласуват, поясни изборният експерт.

Михаил Константинов отново разкритикува машинното гласуване и изложи тезата си, че то намалява сериозно избирателната активност. На 11 юли там, където се гласуваше само с хартия, активността е била 35%, а там, където се гласуваше само с машина - 38%.

Той предположи, че на предстоящите избори ще се гласува само с една карта, за да няма две бележки при изборите, защото "иначе ще стане мазало и масово ще се сбъркат разписките". В чужбина трябва да има съответен брой специалисти, поясни той.

Константинов пита за легитимността на изборите при толкова малко гласували

Константинов пита за легитимността на изборите при толкова малко гласували

Това може да е една нова катастрофа

Когато има много пъти избори - специално парламентарни, това говори за политическа нестабилност, категоричен е Михаил Константинов. Това означава и че обществото се ангажира с нещо, което невинаги е продуктивно, смята той. Това е обида за българския народ, да го разкарваме, накрая на хората ще им писне, категоричен е Константинов.

Отсега може да се каже, че се знае, че на тези избори ще влязат пет партии, за шестото място има 3-4 кандидати, значи ще получим същото. Ако се държим по същия идиотски начин, ще получим същия идиотски резултат, обяви Михаил Константинов.

Относно новия проект на Кирил Петков, бивш министър от кабинета на Румен Радев, Михаил Константинов посочи, че скоро Конституционния съвет ще се произнесе по въпроса за гражданството на основателите на новия проект, което е канадско. Лошото е, че господинът е подписал декларация с неверен текст, попълването на тази декларация се наказва по чл. 313 от НК. Предвижда се 3 г. затвор във връзка със закона, по този въпрос трябва да се мисли, обясни той.

Важно е какъв е бил Петков на 10 май, а тъй като на 19 август на сайта на МВнР на Канада се появи, че е подал молба, дори и на 20 август тя да е била удовлетворена, това не е проблемът, защото е канадско гражданството, този закон е бил прилаган многократно. "Това е конституционен текст, не може да се гради къща върху лъжа. Не може с нарушение на Конституцията да се създаде нещо нормално", заяви Константинов. Иначе той желае "всичко хубаво на България, не на тандемите".

„Алфа Рисърч”: ИТН губи 7% от предните избори

„Алфа Рисърч”: ИТН губи 7% от предните избори

Едва 27% смятат, че правителството се е справило с подпомагане на бизнеса

Михаил Константинов коментира и процеса на преброяването. Ще се преброят 6.9 млн. българи, което означава, че избиратели са около 5.7 млн., сега по списък са 6.7 млн.лв. Тези данни последните години са стабилни.

Сметките за пандемията от коронавируса: Михаил Константинов припомни, че още по-рано е казал, че ще починат 90 000, това е много, жертвите стават съизмерими към това, което сме дали като жертви в Първата световна война. Трябва да се промени поведението, не можем да се влачим на опашката с тези ваксини. СЗО се държа по най-идиотския начин в началото на пандемията в ден различни противоположни неща, хората продължават да не вярват, затова всеки трябва да е внимателен за това, което казва.

Константинов коментира и думите на здравния министър Стойчо Кацаров, който преди да стане министър, е бил антиваксър, лъжите остават завинаги, интернет ще помни всичко, което сме казали, категоричен е той.