Погрешно е да настъпваш мотика два пъти, без да държиш сметка за законите на физиката. Това заяви пред БНР бившият председател на НС Михаил Миков, визирайки невъзможността на депутатите отново да изберат пръв сред равни.

По думите му настъпването на мотиката ще продължи. Според него е абсурдно да се обвинява президента във всички земни грехове, а в същото време парламентът да не може да се конституира и да започне същинска работа.

Той посочи, че постът председател на парламента е много трудно място при тази фрагментация и личностно противопоставяне. Егото и тънките сметки, които избиват, са на първо място пред истинските интереси българската парламентарна система да функционира нормално, добави Миков.

Той определи предложението на ПП-ДБ за ротационно председателство както на парламента, така и на водещи комисии като нелепа сделка, като уточни, че не е ясно какъв ще бъде мандатът на парламента и през колко време ще се ротират.

Това безвремие ще продължи заради ниското равнище на политическа дискусия, каза още Миков.

За да има функциониращ парламент и да се тръгне към търсене на политическо мнозинство, което да излъчи правителство, трябва да се учреди парламента. Изборът на председател в първия ден неслучайно е заложен в Конституцията като въпрос, образуващ патоса на парламентарната демокрация, каза още той.

Депутатите не избраха председател на НС от първия опит
Обновена

Депутатите не избраха председател на НС от първия опит

Вежди Рашидов спря парламентарния часовник