Бившият лидер на БСП и бивш вътрешен министър Михаил Миков в студиото на БНТ критикува вътрешнопартийните битки в БСП на фона на широко обявеното голямо ляво обединение. Според него тази борба не позволява реално обръщане към левите политики.

Миков припомни, че той е напуснал БСП и не планира да се връща в партията, а още по-малко да я оглави.

Миков, като бивш вътрешен министър заяви, че политическите сили са фрустрирани от неспособността си да привлекат по-голямо доверие сред гражданите, което води до прекомерен фокус върху ролята на МВР в провеждането на изборите.

И Михаил Миков напусна Нинова в посока "Левицата"

И Михаил Миков напусна Нинова в посока "Левицата"

Седем нови формации подписаха споразумение за общо явяване на изборите 2 в 1

Според него, макар ролята на МВР да е важна, това не означава, че всички гласове в България са купени. Той смята, че не може да се говори за 300 хиляди купени гласове, макар и да не отрича този проблем. Миков изрази съмнение, че отговорността за "изборната търговия" трябва да се пада единствено на МВР, което превръща фигурата на вътрешния министър в обект на разправии между политическите сили и синдикалистите.

Бившият вътрешен министър Михаил Миков изрази притеснение относно политизацията на МВР, която според него води до недоволство сред служителите в системата. . Миков отбеляза, че през последните 8-9 години министерството се затворило в себе си, като все повече министри са бивши служители на МВР, което засилва напрежението в системата.

Полицаите искат спокойствие, а не МВР с царе и поданици

Полицаите искат спокойствие, а не МВР с царе и поданици

Илия Кузманов от СФСМВР се обяви срещу политическата намеса

Припомняме, че миналата седмица от БСП обявиха създаване на голямо ляво обединение, в рамките на което да се явят всички нароени леви и червени партии на предстоящите избори. Червените обявиха и че до този момент са постигнали съгласие с 15 партии, сред които и Левицата, Изправи се.БГ на Мая Манолова, МИР и други.

Вчера пък от БСП обявиха, че е проведена среща с политическа партия "Подем" на Александър Богданов - "дългогодишен и сериозен участник в защита на левите политики", който също преди време напусна БСП. Въпросната партия "Подем" има едно участие в избори, парламентарните такива през 2021 г., на които на национално ниво събра малко над 800 гласа.