Препъни камъкът в Народното събрание са промените в Изборния кодекс, но това не е препъни камък за съставяне на правителство. Тази позиция изрази пред News.bg Милен Матеев от ПП, член на правната комисия в 48 НС. Това, което преля чашата на търпението е, че между първо и второ гласуване ГЕРБ вкараха предложения, които нямаха нищо общо с внесения законопроект, напълно излизаха извън обхвата и надхвърляха това, което беше платформа на БСП в техния законопроект, обясни той.

Драстичните промени в Изборния кодекс, които са били вкарани на тъмно, според него, са именно предложенията на ГЕРБ. Без да бъдат премахвани, на практика се премахват машините в изборния процес, те се превръщат просто в едни принтери за принтиране на хартиени бюлетини, изтъкна Матеев. За него е притеснително, че пада и защитата върху бюлетините, както и това как ще се отчита вотът.

От ПП са възмутени също, че се затруднява вота на българите в чужбина. Затруднява се откриването на секции, увеличава се прагът от нужни заявления, които трябва да бъдат подадени за разкриване на една секция, каза още Милен Матеев. По-малките общности няма да могат да гласуват, по думите му.

анкета

Връщането на хартиената бюлетина ще…:

Виж резултати

Увеличи активността 19.9%

Осигури честни избори 10.0%

Ще се носят чували 7.4%

Гарантира купен и преправен вот 51.2%

Ако изборите решаваха, щяха да ги забранят 11.5%

Възмутително, според ПП е, че законопроектът не е бил поставен на обществено обсъждане и се закрива и Общественият съвет към ЦИК. Неведнъж членовете на съвета са давали негативно становище за изборните правила. Затова и според народния представител сега те са наказани от силните на деня. Това е изключително възмутително и е шамар към гражданското общество. По думите му Изборният кодекс търпи промени в посока изборният процес да стане по-прозрачен, но те трябвало да стават след обществено обсъждане. Затова и ПП искат временна комисия да обсъди тези въпроси.

Милен Матеев тълкува бързането в гласуване на изборните правила като индикатор, че тези, които бързат с приемането на Изборния кодекс, използват този парламент, за да променят правилата, по които се провеждат изборите, за да тласнат страната към избори.

ПП, ДБ и НПО-та громят хартиената бюлетина и изтърбушването на Изборния кодекс

ПП, ДБ и НПО-та громят хартиената бюлетина и изтърбушването на Изборния кодекс

Според тях следва да се ангажира и Брюксел