Народният театър се намира в най-тежкото си състояние досега. Това заяви служебният министър на културата Велислав Минеков пред БНР.

Причината е скандалът, който се разрази преди повече от месец и доведе до няколко оставки. Напрежението нарасна след като Александър Морфов надраска вратата на кабинета на PR-а на театъра- Велислава Кръстева, дългогодишен PR на ДПС, както и депутат от партията.

Велислав Минеков увери, че той винаги ще е на страната на артистите в театъра, въпросът е там, че вече се наблюдава разединение между тях, което няма да се потуши просто с уволнението на Васил Василев- директор на Народния театър.

Минеков плаши с "крайна дисциплинарна мярка" в Народния театър

Минеков плаши с "крайна дисциплинарна мярка" в Народния театър

Той ще изчака още малко, без да уточнява конкретен срок, до приключване на назначена проверка

Има вече няколко професионалисти, които да били принудени да напуснат, а за съжаление някои от тях няма и да се върнат, посочи Минеков. Погледът е насочен обаче към моралния въпрос дали Велислава Кръстева ще подаде оставката си, допълни още министърът.

Лицата, които трябва да напуснат са три, Васил Василев и още две госпожи, от които Красимира Стефова, главен секретар в Народния театър, заяви Минеков. На кантар с тях стоят имена, които ако ги няма, това ще създаде финансови щети на театъра, посочи министърът.

Той подчерта, че при него е дошла подписка от над 3000 души в защита на Александър Морфов. А всъщност този скандал можеше изобщо да не излезе на сцената на Народния театър, вместо това можеше да бъде решен за половин час, без никой да разбере, коментира Минеков.

По повод изказването на Тома Биков от ГЕРБ, че "проф. Минеков трябва да се скрие", защото е назначил себе си за шеф на управителния съвет на Фонд "13 века България", а Татяна Дончева за член на управата, министърът на културата отговори, че г-н Биков не познава закона.

Музикантката Татяна Дончева влиза в управата на фонд "13 века България"

Музикантката Татяна Дончева влиза в управата на фонд "13 века България"

Законът за културното наследство е куц според министъра на културата

"Аз не назначавам никого, независимо какъв е той, нито себе си дори. Аз съм длъжен да бъда шеф на УС до последния си ден като министър на културата, както и този след мен ще бъде", заяви Минеков. А по отношение назначението на Татяна Дончева, според министърът, тя е много силен юрист и човек с отношение към националната култура.

Проф. Минеков подчерта, че присъствието на Татяна Дончева в Зала "България" е изключително редовно и че там никога няма да се види нито депутат, нито Биков, нито Борисов. Това е компания, която е част от върха на нашата интелектуална класа, допълни още министърът на културата.