Две оставки има в Народния театър - на Захари Карабашлиев, който вече е напуснал, и на Явор Гърдев, с който текат разговори и е в тримесечно предизвестие. Това каза директорът на Народния театър Васил Василев, който бе на изслушване в Комисията по култура и медии в парламента.

Оставки на пиара и директора няма да има на този етап, стана ясно от думите на самия Василев. Коментарът му е след скандала с назначената за пиар в Народния театър - пиарката на ДПС Велислава Кръстева. По казуса работи вътрешна комисия.

Директорът на Народния театър не откри Нощта на театрите

Директорът на Народния театър не откри Нощта на театрите

Вероятната причина е скандалът с новата бивша пиарка на ДПС

По време на заседанието на комисията директорът прочете специална декларация по повод скандала. От нея стана ясно, че върху Васил Василев е оказван политически натиск за назначения чрез директорите на културни институти от страна на служебния министър Велислав Минеков.

"Не искам да правя лустрации, политически назначения в Народния театър няма, назначения стават само от мен и няма друга форма на натиск", категоричен бе в отговор на въпрос той.

Минеков назначи финансов одит в Народния театър

Минеков назначи финансов одит в Народния театър

Все още не искам оставки в Народния театър, сподели министърът

По скандала с Велислава Кръстева директорът коментира, че "личен конфликт е превърнат в политически", а тя е поканена на длъжността заради добър подход и целеустременост. Александър Морфов, главен режисьор на театъра, също не поставял условия за партийна и политическа принадлежност.

Василев описа, че е бил "стъписан от конфликта между двамата", той обаче е притеснен от личната намеса на служебния министър на културата Велислав Минеков в театъра.

Увеличават с 20% разходния стандарт за театрите - недостатъчно според актьорите

Увеличават с 20% разходния стандарт за театрите - недостатъчно според актьорите

"Предстои широко обсъждане"

"Минеков се опитва да кадрува в националните културни институти - не съм предвидил бройка за политкомисари, няма как да изпълня бройката, както той го прави в НДК", се казва в декларацията на Васил Василев.

От името на артистите Валери Йорданов представи апел, в който се казва, че "нещата в Народния театър не са така, както изглеждат отстрани и искат да се прекъсне нападението върху Александър Морфов и върху институцията Народен театър".