България е подготвена за нова бежанска вълна, границата е осигурена с достатъчно сили. Това заяви пред БНР министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова.

Според нея няма страна, която може да се справи сама. Имаме готовност за посрещане на непридружени малолетни. Ще бъдат много. За тях сме готови да задействаме процедурата за международна закрила. За тях има възможност да бъдат настанени в сигурна зона за деца, поясни тя.

По думите й всички системи са задействани. Министърът изрази оптимизъм, че конфликта в Близкия изток ще приключи скоро.

Министърът засегна темата за зеления преход и протеста на миньорите и енергетиците. Шалапатова подчерта, че зеленият преход е преход, който ще се случи в цял свят. Тя посочи, че след разговори със синдикатите е създаден социален пакет, който ще се реализира на два етапа.

Ще стартираме със синдикалните организации картографиране на уменията и знанията на всеки един от тези 25 хил. души, които в момента заради зеления преход до 2038 г. ще бъдат повлияни, увери социалният министър. Нашият приоритет е заради зеления преход да не допуснем нито едно лице да има период на безработица. Тези мерки ще бъдат предложени на всичките 25 хил. души. А тези от тях, които не желаят да получават нови умения, не желаят да останат на пазара на труда, ще получат социални компенсации, добави тя.

По отношение на бюджет 2024 г. Шалапатова посочи, че вече се работи усърдно. По думите й се водят разговори с министерството на финансите в две посоки - за увеличаване на инвестициите за всички форми на подпомагане и инвестиции в хората в социалната система.

Тя поясни, че Министерският съвет е одобри новия размер на минималната работан заплата, защото България изостава в това отношение. Няма как ние да гоним развитие на обществото, ако оставаме с толкова ниски заплати, категорична бе Шалапатова. Не е роля на държавата да определя МРЗ. Роля на синдикати и работодателите е да имат по-активен диалог, като двете страни, които трябва да се разберат по този въпрос, уточни министъра.

Тагарев сигурен, че Израел ще влезе в Газа, засилваме охраната на границата

Тагарев сигурен, че Израел ще влезе в Газа, засилваме охраната на границата

Той присъства на церемония връчване на пагоните на първите курсанти военни лекари