Протестиращите миньори и енергетици официално обявиха край на блокадата на АМ "Тракия" и Прохода на републиката, съобщава Нова телевизия.

Решението идва след 14 дни на недоволство и нова среща между протестиращите и синдикатите.

"Категорично заявяваме - не отстъпваме, ние просто се оттегляме от магистралите и всички пътища", подчерта Бисер Бинев от КТ "Подкрепа". Той поясни, че от бранша не искат да създават повече неудобство, но битката им продължава.

Енергетиците и миньорите продължават със следващи действия, с които смятат, че могат да постигнат исканията си - започват да събират подписка и се подготвят за ефективна стачка.

И в София протестиращи подкрепиха енергетиците и миньорите

И в София протестиращи подкрепиха енергетиците и миньорите

Хората се опасяват за цените на тока и енергийната независимост на страната

"Щом управляващите за 14 дни не успяха да се вразумят, ще дойде по-студено време, тогава ще им покажем за какво става въпрос без ТЕЦ-ове мини", закани се Георги Господинов от КНСБ.

Движението за автомобили ще бъде възстановено до часове.

С блокадите протестиращите настояваха за изтегляне на териториалните планове от Европейската комисия, за преработване на докуменнтите според две решения, гласувани от Народното събрание, както и незабавно изработване от експерти на нова енергийна стратегия.

Миньорският протест очаква национална подкрепа

Миньорският протест очаква национална подкрепа

Костадинов зове за национален протест в четвъртък по време на вота на недоверие

Припомняме, че редица представители на властта заявиха, че протесттът е изцяло политически, а самите енергетици са заблуждавани по отношение на детайлите. От страна на синдикатите също се разграничиха от протеста, предупреждавайки обаче, че диалог не се води, въпреки подписаното споразумение само преди десет дни с властта

Премиерът Николай Денков няколко пъти категорично заяви, че кабинетът няма да изтегли Териториалните планове, тъй като изтеглянето им означава, че България ще се откаже сама от европейските пари. 

Миньорски блокади в предизборно време

Миньорски блокади в предизборно време

И прогнозата е, че блокадите ще паднат след гласуването на вота на недоверие, след като няколко формации по време на дебатите ще облъчват публиката с любимите си приказки за колониалното управление на страната