Икономическият министър в служебното правителство на Гълъб Донев, Никола Стоянов е против предложението на МФ за въвеждане на данък "свръхпечалба", както бе предложено. Той смята, че преди това този данък трябва да се бъде подложен на сериозно обсъждане.

Въпреки че признава основанията на министъра на финансите да търси начини за попълване на бюджета и за повече приходи, един такъв данък би ударил фирмите, които работят на светло, но не и тези от сивия и черния сектор.

В момента икономиката расте, драматичните финансови прогнози не се сбъднаха, посочи Никола Стоянов, който само преди три месеца говореше, че се намираме в тежка икономическа криза. Проблем е заложеното обаче от предходния парламент в бюджета, затова и трябва много трябва да се внимава. Трябва да внимава и следващия парламент при обсъждането на бюджета.

Бизнесът за данък "свръхпечалба" - държавата дава средство за ограбване на успешните

Бизнесът за данък "свръхпечалба" - държавата дава средство за ограбване на успешните

Недопустима намеса в правова държава и то при липса на парламент

Идея в Министерство на икономиката за таван на цените никога не е имало. Това отсече днес Никола Стоянов. Това не е европейска практика и не е въведена в нито една европейска страна, освен Унгария. Опитът показва и че не дава добри резултати, обясни Стоянов. По-скоро в момента се водят разговори за споразумение от типа на това във Франция.

До дни ще е готово предложението ни за таван на надценките - ограничение или таван на надценката ще се въведа за до един продукт от категория. Така гражданите ще знаят, че има наистина евтин продукт и това би било минимална намеса на пазара ще е това.

Никола Стоянов уверява родните производители, че овладява цените на храните

Никола Стоянов уверява родните производители, че овладява цените на храните

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), увери, че проверките за цената и качеството на храната са постоянни