"След като преодоляхме зимата, за нас беше много по-лесно да организираме изборите и да изчакаме ново редовно правителство, но не си затворихме очите за цените на храните като проблем на цялото общество". Това заяви служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на среща с родните производители.

Той посочи още, че инфлацията върви надолу и нейният пик е преминал. В овладяването на цените на храните ще постигнем успех, сигурен е министърът. От 5 дни работи сайтът на служебната власт за сравнение на цените на храните и обобщава цялата информация. Около 10 000 влизания има на ден, което е доста висок интерес към него, доволен е Стоянов, според когото има траен спад на цените на храните.

Той смята, че ако достатъчно търговски вериги се включат в сайта, ще се виждат доста по-ниски цени на храните. Стоянов напомни, че в най-скоро време ще започнат разговорите по изготвянето на Закон за таван на надценката, който да включва надценка на един или два артикула. Това ще даде възможност на потребителите да имат по-голям избор откъм купуването на хранителните продукти.

Работи и се по закон за търговия с храните. В момента е създадена междуведомствена група и експерти, които работят по законопроекта, като целта е да се вземат най-добрите европейски практики и да се предложи на депутатите от 49-то Народно събрание. Необходимо е да има такъв закон, защото има много нерегламентирани дейности между търговци и производители, изтъкна министърът.

Никола Стоянов добави още, че хранително-вкусовата промишленост (ХВП) се развива устойчиво през последните години, като има доста сериозен потенциал. ХВП може да помогне за балансираното развитие на страната по региони с различна полза на национално ниво.

ХВП има устойчив ръст с 36% ръст, който е рекорден резултат в последните години. Близо 70 000 души са заети в сектора, каза още министърът.

Д-р Иван Шиков от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), увери, че направените проверки за цената и качеството на храната, не са периодични и само по конкретни проблеми, а са постоянни. Ще има засилен контрол на вносните храни - яйца и агнешко месо от трети страни, закани се Шиков. Той добави, че с оглед да се успокоят потребителите, БАБХ ще предприеме допълнителни действия, които независимо от документите за качеството и безопасността си, да успокоят потребителите.

КЗК се нуждае от сигнали, за да анализира високите цени на храните

КЗК се нуждае от сигнали, за да анализира високите цени на храните

Комисията ще разглежда поведението на търговските вериги, което засяга формирането на цените към крайните потребители

БАБХ не установява големи нарушения и не толкова често, посочи Шиков.

Той бе категоричен, че освен вносните храни и преди да стигнат на българската трапеза, преминават задълбочен и качествен контрол по отношение на безопасността на храната. Не само вносните храни, но и храните, които земеделците и животновъдите произвеждат подлежат, се подлагат на задълбочен и качествен контрол. БАБХ няма да допусне занижаване на контрола независимо от това кой е производителят.

"БАБХ, колкото и да е използвана като буфер и маша в определени моменти за целите на определени субекти и обекти, винаги инспекторите в агенцията ще се стремим към безопасна и качествена храна на всяка цена в името на потребителите", даде да се разбере д-р Иван Шиков.

Председателят на КЗП Стоил Алипиев добави, че комисията е извършила почти 950 проверки, от които 720 нарушения. 280 от тях ще бъдат разгледани като нелоялни търговски практики.

Явор Гечев за цените: В България има надценки от 50 до 100 процента

Явор Гечев за цените: В България има надценки от 50 до 100 процента

Много от играчите на пазара прекалиха, темата няма да затихне