В България няма достатъчно механизми за контрол на цените, за това ги създаваме, заяви земеделският министър Явор Гечев в студиото на Би Ти Ви.

Според него в България цялата система на търговията с харни е аномална и не прилична на никоя друга по света. Той даде пример с цената на млякото, която достига до магазинната мрежа на цена 1,60-1,80 лв за литър и се продава на 3,60.

"Структурата в българската магазинна мрежа не прилича на никоя друга. Тоест тук има аномалии по цялата система, в която като че ли този път много от играчите на пазара прекалиха и не разбраха, че прекалиха."

В четвъртък Министерският съвет отчете, че са направени над 1000 проверки на различни институции, които засекли стотици нарушения и нелоялни практики и заговори за съмнения за "необосновано високи печалби при храните".

И какво установиха проверките на цените, пита КНСБ

И какво установиха проверките на цените, пита КНСБ

Синдикатът настоява институциите и регулаторните органи да предприемат конкретни мерки

"Мисля че спокойно цените в магазините мрежи могат да бъдат свалени с 20, дори 30% на някои от продуктите, но не за сметка на производителя. Може да се качват цените при доставчици с 5 до 10% на определени продукти, защото в момента вече реагират цените.

В деня, който направихме пресконференцията, в каталозите на редица от магазините те бяха с 25% отстъпка. Същевременно обаче бяха отправени молби така да кажем от различни вериги на доставки, към производителите да сложат цените с 15% по-ниски. Накъде още да ги свалят", коментира земеделският министър.

Законно търговските вериги ни удряли в джоба

Законно търговските вериги ни удряли в джоба

Властта продължава с мониторинга и ще образова потребителя, който купувал от заблуда