Министерският съвет разреши предоставянето на дерогация по отношение на износа на нефтопродукти, получени от руски суров нефт за Украйна.

Със свое решение правителството разреши предоставянето на дерогация по Регламент (ЕС) 2022/2474 на ЕС от 16 декември 2022 г., с който бе променен Регламент (ЕС) № 833/2014, с които се регламентират ограничителни мерки заради действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

От 5 февруари 2023 г. се разрешава износът на нефтопродукти за Украйна, както и износът на определени рафинирани нефтопродукти, получени от руски суров нефт, внесен въз основа на получената дерогация за трети държави. Това е необходимо, за да се ограничат рисковете за околната среда и безопасността, тъй като подобни продукти не могат да бъдат съхранявани безопасно на територията на страната, се казва в съобщение на правителствената пресслужба.

Депутатите в спор в чия полза е дерогацията за руския петрол

Депутатите в спор в чия полза е дерогацията за руския петрол

Предлага се забрана за износа на суров нефт и нефтопродукти, които са обект на дерогацията

Решението на Министерски съвет е следствие от разпоредбите в приетия от Съвета на ЕС девети пакет от санкции срещу Русия.

Въпреки че се ползва с дерогации и може да внася руски петрол по море и тръбопровод до края на 2024 г., България не може да продава получени от него нефтопродукти на купувачи в други държави членки на ЕС или в трети страни, с изключение на Украйна. Уточнението за България дойде изрично, след като правителството на Гълъб Донев в лицето на енергийния и финансовия министър продължително време твърдяха, че дерогацията включва и износ и настояваха на него, за да може да бъдат събрани приходите в бюджета.

Междувременно от компанията "Лукойл" поставиха и ултиматум за запазване на условията, за да могат да реализират печалба, иначе биха били принудени да затворят рефинерията, която за България е единствена. С цел да предотвратят такъв риск депутатите гласуваха режим на влизане на държавен представител в управлението в ситуации на криза.  

Ембаргото за внос на руски петрол влязоха в сила на 5 декември 2022 г. за целия Европейски съюз.