Не е само наказание, но и сложихме оценка Слаб (2) - двойка на работата на Надзорния съвет на Банката за развие. Това заяви пред БНР Красимир Якимов, началник на кабинета на министъра на иновациите и растежа Александър Пулев, по повод обявеното по-рано намаление на заплатите на Надзора на банката.

Той определи като катастрофално изпълнение на бюджета на ББР - от 342 млн. лв. план за раздаване на кредити на микро-, малките и средни предприятия, банката е раздала едва 65 млн. лв. кредити към края на август.

Якимов отбеляза, че в ББР е влязла на одит и Сметната палата, като подчерта, че това се случва за първи път от почти 15 години - откакто Банката съществува в настоящия си вид.

"Запознахме се с голям обем от данни и анализирахме работата на ББР. Първоначалният план за кредитите и бил по-висок, след това от банката сами го ревизират на 170 млн. лв., а изпълнението е едва около 65 млн. лв., тоест пак не са достигнали целта, която са си поставили", коментира Якимов.

Сметната палата извършва одит в ББР

Сметната палата извършва одит в ББР

Заплатите на надзора на ББР се намаляват на 2 000 лв.

Той обясни, че причина за крайно лошата оценка на ръководството на министерството за Надзора на ББР е и че Банката не успява да достигне законовия лимит от 5 млн. лв. на кредит и раздава кредити в размер на средно едва 350 хил. лв.

За постигане на целите им е нужно да отпускат по 1000 кредита на година или 4 на ден, но с този капацитет на банката и без клонова структура тези цели са научна фантастика, категориен бе Якимов. Той добави, че именно това е знак за лошото планиране от страна на Надзорния съвет.

Това била и причината да се пристъпи към мярката с петкратното намаляване на заплатите им от 10 000 на 2 000 лева. Това били пазарните нива на заплащането на членове на надзорите и в други банки.

Правителството одобрява ББР като получател на заеми с държавна гаранция

Правителството одобрява ББР като получател на заеми с държавна гаранция

Средствата са в размер съответно по 175 000 000 евро за всеки

На въпрос за одита на Сметната палата, Якимов посочи, че тя е независима институция и няма как министерството да разполага с вътрешна информация за конкретни кредити в обхвата на одита.

"Става дума за планиран одит, който се очаква да приключи до месец и половина - два и с обхват 2020-2021 г. След него ще има доклад, който се надявам следващият министър да изпълни", отбеляза той.

Относно новите мерки на министерството за укрепване на ББР Якимов посочи, че ще се подобри експертизата на Надзорния съвет с нови членове на същите, по-ниски заплати.