Министерството на земеделието, храните и горите ще направи промени в наредбата за биопроизводителите, която стана повод за протести на фермерите в началото на седмицата, информира БНТ.

В момента тече 14-дневен срок, в който следва да се направят промените в Наредба №5 за прилагане на правилата на биологично производство. Това заяви зам.-министърът Вергиния Кръстева, която проведе среща с представители на Българската асоциация биопродукти.

По думите на Кръстева крайният срок, в който могат да подадат становища по наредбата, е 18 април, четвъртък.

Биопроизводителите протестират до оставката на Порожанов

Биопроизводителите протестират до оставката на Порожанов

Цял бранш е на улицата, а Порожанов не вижда проблеми...

"Създали сме необходимата организация и ще направим всичко възможно обнародването ѝ да стане в рамките на месец април", обясни тя.

За удовлетворяване исканията на бранша и за прозрачност на действията ще бъде създаден и съвет по биологично земеделие.

Припомняме, биопроизводителите настояват процедурата за надзор на контролиращите лица да бъде прозрачна. По този въпрос Вергиния Кръстева обяви, че процедурата ще бъде публикувана на сайта на министерството.

Сред исканията на бранша е и да се изготви обобщен анализ, в който да се посочва колко контролиращи лица са проверени от министерството и при колко са открити несъответствия.
"Това можем да го направим, защото такъв доклад се представя в Европейската комисия", увери още Кръстева.

По време на срещата стана ясно, че ще бъде създадена и работна група, която да работи по допълнителните промени в Наредба № 5.

От ДБ искат оставките на Румен Порожанов и на Нено Димов

От ДБ искат оставките на Румен Порожанов и на Нено Димов

Искат ликвидация на биопроизводството, предупреждават от ДБ