Оставки на министрите Румен Порожанов и Нено Димов поискаха и от "Демократична България". Причината за тези искания е повишеното напрежение в сектор биоземеделие и готвените промени в Закона за биологичното разнообразие.

Освен оставките на министрите от ДБ искат напускането и на екипа от експерти, довел до неяснотите в сектор земеделие. Това се казва в позиция на "Демократична България" в подкрепа на биоземеделците и малките и фамилни ферми, които развиват местната икономика и опазват околната среда.

"След оставката на Порожанов е необходимо незабавно коригиране и обнародване на промени в Наредба 5 на МЗХГ, които да отстранят порочните текстове, предизвикали протестите на българските биоземеделци. Нужно е незабавно изплащане на дължимите от държавата европейски компенсаторни плащания за биоземеделие и агроекология", пишат от ДБ.

Биопроизводителите искат оставката на Порожанов заради репресии

Биопроизводителите искат оставката на Порожанов заради репресии

Отнети са лицензите на 2 сертифициращи компании, от МЗХГ звънели за техни хора

От "Демократична България" са възмутени от поредното действие на държавата, което е във вреда на малкия и среден бизнес. Те подкрепят протестите на българските биоземеделци.

"Призоваваме българските граждани да подкрепят тези протести, защото те касаят всички обитатели на тази страна, заради своите икономически, екологични и социални компоненти", се казва в позицията на ДБ.

От политическата формация обясняват, че в интерес на обществото са именно чистата храна и чистата околна среда. Такива са и тенденциите в ЕС. Биоземеделието и агроекологията гарантират повече приходи за местната икономика и повече заетост по места.

В пълен противовес с тенденциите в ЕС, броят на биоземеделците в България намалява, реномирани сертифициращи компании се озовават с отнети лицензи, а стотици земеделски производители са пред фалит, поради неизпълнени ангажименти от страна на държавата, обобщават ситуацията в сектора от ДБ.

"Българските фермери, които са избрали трудния, но важен за обществото, икономиката и планетата отрасъл на биоземеделие и агроекология, последни получават своите плащания, като за миналата година те все още не са им платени. Това се случва на фона на това, че зърнопроизводителите получиха своите субсидии преди повече от 5 месеца.
Явно целта е биопроизводството да бъде ликвидирано в сегашния си вид, а на негово място да се появи монополизиран от няколко фирми сектор, за който единствена цел ще са субсидиите", се казва в позицията на политическата формация.

Според тях земеделският министър Румен Порожанов и ведомството му се изявяват като защитници на големите агро-химични компании и на завладяващите все по-големи земеделски площи зърнопроизводители.

3% от земеделските производители получават 82% от земеделските субсидии.

"МЗХГ вече заслужено бива наричано Министерство на мегаарендаторите, пестицидите и бракониерите. От типично аграрна страна, с високо качество на своите продукти, България загуби своя земеделски облик, а това води до обезлюдяване на селските райони, влошаване качеството на храните, загуби за местната икономика и засилена миграция към големите градове и чужбина", пишат от ДБ.

Биопроизводителите протестират до оставката на Порожанов

Биопроизводителите протестират до оставката на Порожанов

Цял бранш е на улицата, а Порожанов не вижда проблеми...

Искането на демократите за оставка на министър Нено Димов е заради действия в ущърб на българската природа и държавните интереси. "До момента не е известно нито едно полезно негово действие, а в същият момент това е секторът с най-голям брой наказателни процедури от страна на Европейската комисия", твърдят демократите.

След оставката на Димов трябва да се оттеглят скандалните промени в Закона за биологичното разнообразие, според които се цели намаляване на площите от зоните от Европейската екологична мрежа НАТУРА 2000.

Нено Димов не си дава оставката

Нено Димов не си дава оставката

От обжалвания на инвестиционни проекти се губело по 1 млн. лева дневно, уверява той

От ДБ предупреждават, че в синхрон с действията на Земеделското министерство и от екоминистерството готвят промени в Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Екоминистър Димов настоява за промени, които на практика ще доведат до намаляване площите на зоните от европейската екологична мрежа НАТУРА 2000.

Промените в Закона за биологичното разнообразие със сигурност ще предизвикат голяма вълна от протести на български граждани - природозащитници, фермери и като цяло хора с демократично мислене, прогнозират от ДБ.

Природозащитници искат Борисов да спре опасни поправки в закона за биоразнообразието

Природозащитници искат Борисов да спре опасни поправки в закона за биоразнообразието

Според тях това може да доведе до поредната наказателна процедура срещу България

Мрежата НАТУРА 2000 ощетява единствено частни интереси за унищожаване и застрояване на апетитни кътчета от българската природа. Всъщност, хиляди фермери получават европейски компенсаторни плащания за това, че техни земеделски площи попадат в НАТУРА 2000, като за един декар се получават по 12 лв., при това без национални доплащания.

България отново поема курс към индустриално земеделие по времето, когато ЕС е на финалната права по приемането на Общата селскостопанска политика 2021-2027 г. Мнозинството от европейските граждани е на мнение, че трябва да се акцентира върху производството на здравословна храна, и че земеделието трябва да щади околната среда.

"Със своя екип от най-добрите експерти по европейски земеделски политики и ясна визия за положителна промяна на земеделието в България, ние сме сериозна управленска алтернатива и това ще стане още по-ясно след предстоящите избори за Европейски парламент", пишат от ДБ.