Четири закона и един план за управление са нарушени за отводняване на резиденцията на Министерския съвет до Шабленско езеро. Това съобщиха от Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България".

Те поискаха оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов. Причината - невъзможността той да осигури защита на природата по Черноморското крайбрежие.

След като бе изпратен от премиера Бойко Борисов да проверява скандала с Шабленско езеро, министър Димов заяви публично редица неверни твърдения, сред които и че отводнителният канал не е построен през дюни, обясниха еколозите.

"След такъв фрапиращ случай, при който заради 40 сантиметра вода в мазето на правителствената резиденция на Шабла са увредени 1600 декара влажни зони и е компрометирано гнезденето на десетки защитени видове птици, единственото разумно действие от страна на премиера е да освободи министър Нено Димов", мотивират се от "За да остане природа в България".

Проверка от природозащитните организации показва, че новият канал не само е унищожил изключително ценни бели дюни със защитеното растение пясъчна метличина (Centaurea arenaria), но и че тези дюни са картирани и качени на страницата на Агенцията по кадастъра.

Новият канал е многократно по-широк и дълбок от естествения, който досега регулираше нивото на езерото при високи нива, констатират природозащитниците.

Междувременно стана ясно, че от Асоциацията на парковете в страната ще сигнализират Европейската комисия за случая с Шабленското езеро.

В сряда, 20 март, на мястото беше извършена проверка от министъра на околната среда и водите Нено Димов и екип от ресорното ведомство. Проверката беше по разпореждане на премиера Борисов, след като екоорганизации разгласиха нередностите. Според еколозите ниското ниво на водата във басейна може да повлияе върху популациите на птици и риби.

Във връзка с проверката Димов заяви, че единственото нарушение, което е извършено в района, е свързано с пожара, при който са изгорели големи площи сухи треви - 5 декара. Източването на езерото се извършвало от 20 години по този начин, както заяви управителят на правителствената резиденция в Шабла Кралю Кралев. Водите на езерото наводнявали сградите.

От 20 години източвали предпролетно Шабленското и Дуранкулашкото езеро

От 20 години източвали предпролетно Шабленското и Дуранкулашкото езеро

За източването нямало нарушение, за пожара - сигнал до прокуратурата

Еколозите цитираха думите на екоминистър Димов, според когото: "Не съществува "аварийна ситуация", която да оправдае унищожаване на цялата езерна екосистема. Съгласно българските закони "аварийна ситуация" е такава, причинена от човешка намеса. Естественото ниво на езерото не е "аварийна ситуация", още повече че през първите месеци на годината нямаше проливни дъждове, изтъкват от екокоалицията.

С действията на РИОСВ Варна и община Шабла и бездействието на МОСВ са нарушени четири закона и един план за управление. Това са:

  1. чл. 17а на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, забраняващ строителството върху бели дюни;
  2. чл.10 ал.4 на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, забраняващ строителството на открити технически съоръжения върху плажовете;
  3. чл. 31 на Закона за биологичното разнообразие, изискващ действия, които не са необходими за защитената зона, да се извършват само след преценяване на тяхното въздействие върху целевите за опазване видове и хабитати;
  4. чл. 93 на Закона за опазване на околната среда, изискващ действия по пресушаване на земи да послежат на процедура по преценяване необходимостта от ОВОС;
  5. Закона за устройство на територията, изискващ за всяко строителство да се издават строителни разрешения, с изкл. на обектите по чл. 151;
  6. Режим 3.2.1.1.1. от Плана за управление на Защитена местност Шабленско езеро, който забранява спадане на водното ниво в този период на годината под 0,5 м.н.в.

Непознаването на законите или умишленото прикриване на нарушения от страна на Нено Димов може да има пагубни за природата последствия, убедени са природозащитниците.

Според тях обсъжданите в момента промени в Закона за биологичното разнообразие и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие целят допълнително да отслабят защитата на крайбрежните територии. Някои от тези промени са предложени също Нено Димов, изтъкват еколозите.

еколозите.

Припомняме, оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов бе поискана още на 7 август 2017 г. Тогава имаше обвинение в лъжа от жители на Балчик, Каварна и Шабла. Според премиера Бойко Борисов от МОСВ умишлено са смесили съдържанието на съществуващ нормативен документ и бъдеща заповед за обявяването на защитена зона "Комплекс Калиакра", с което са предизвикали протестите.

На 20 септември 2017 г. оставката на Димов бе поискана заради отхвърленото от депутатите президентско вето върху промените в Закона за околната среда.

На 23 ноември 2017 г. други екоактивисти поискаха оставката на Нено Димов по друг казус. В отворено писмо до премиера Борисов от коалицията "Да спасим Кресненското дефиле" заявиха, че служители на МОСВ са извели невярна информация и снимки за проведена официална среща между представители на коалицията "Да спасим Кресненското дефиле" и представители на Европейската комисия.

След кратък отдих на 16 януари 2019 г. и наши сънародници от Сърбия поискаха оставката на Нено Димов на протест пред ековедомството. Теобвиняват в лъжа Нено Димов за това, че казал, че няма проблем със замърсяване на водата в региона на Босилеград.

През декември 2018 година недоволните изразиха съмнението си, че от сръбските мини се изливат безконтролно води със съдържание на тежки метали, които попадат в притоците на местната река. От нея тежките метали отиват в река Струма.

На следващия ден - 17 януари, и демократите поискаха оставката на екоминистър Димов. Повод за искането им е решението на Върховния административен съд за Пирин.

Мотивът за исканата от "Демократична България" оставка е, че министърът в продължение на повече от годинасъзнателното заблуждаваше българското общество по казуса Пирин, както и заради цялостната му работа като министър.

Точно седмица след това - на 24 януари, представители на Световния фонд за дивата природа - WWF също поискаха оставката на Димов заради политиката на МОСВ спрямо Национален парк "Пирин" и Натура 2000.