Природозащитници настояват за оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов.

След вчерашното окончателно решение на Върховния административен съд (ВАС), което отмени промените в плана за управление на Национален парк Пирин от декември 2017 г., от Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" искат министърът да поеме политическа отговорност за случая.

Екозащитниците настояват и за среща с премиера Бойко Борисов, на която да се изясни кой ще поеме персоналната отговорност за нарушенията на българското и европейското законодателство, както и да се обсъдят вариантите за устойчивото развитие на региона.

Кметът на Банско разочарован от ВАС за "Пирин"

Кметът на Банско разочарован от ВАС за "Пирин"

Националните паркова да се опазват за да има висококачествен туризъм, коментира Тома Белев

От Коалицията призовават министър-председателя да извърши персонална оценка на работата на министър Нено Димов и на директора на Националната служба за защита на природата Мирослав Калугеров заради тяхното дългогодишно въвеждане в заблуждение на правителството за законовата ситуация в Национален парк Пирин и разпоредбите на европейските директиви.

Природозащитниците са на мнение, че проектозаконът за изменение на Закона за биологичното разнообразие се нуждае от сериозна преработка.

Те изразяват и своята готовност да работят с местните хора, които искат да развиват региона си, без обаче това да разрушава защитената природа на Пирин.

Местните референдуми не могат да решават за противозаконни действия, смятат от Коалицията.

Съдът окончателно отмени промените в плана за Пирин
Обновена

Съдът окончателно отмени промените в плана за Пирин

Екооценката е задължителна, втората кабинка в Банско спряна засега

Според тях решението на съда е важно по следните причини:

  1. Тълкуването на Министерския съвет (МС) и на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) как Законът за защитените територии разрешава в националните паркове като Пирин да се строят спортни съоръжения е невярно. Законът забранява ново строителство на спортни съоръжения в националните паркове.
  2. Обясненията на МОСВ и МС как Законът за биологичното разнообразие не изисква извършването на екологична оценка и оценка за съвместимост с целите на Натура 2000 за плановете за управление на защитените територии са грешни. Законът изисква задължителна екологична оценка на плановете за управление и техните изменения, които предвиждат ново строителство или значимо ползване, като единствена форма за гарантиране участието на обществеността в процесите на взимане на решение за околната среда.
  3. Обясненията на бившия вицепремиер Валери Симеонов как ЮНЕСКО е разрешил приемането на план за управление или неговото изменение без екологична оценка не е вярно. От решението на ВАС става ясно, че ЮНЕСКО не е позволил строителство на ски писти.
  4. Окончателното решение на ВАС показва, че има смисъл гражданите да са активни. Решението по делото е пример как граждани и неправителствени организации имат по-добро разбиране за разпоредбите на българските закони и европейските директиви от държавните органи.
  5. Решението на ВАС потвърждава и че МОСВ и Националната служба за защита на природата (НСЗП) не прилагат правилно европейските директиви за екологична оценка и за Натура 2000. От Коалицията напомнят, че в момента България е в хоризонтална процедура на Европейската комисия заради общо неспазване на директивите за Натура 2000. Решението на ВАС е показателно, че са нужни повече професионалисти да работят в МОСВ, НСЗП и РИОСВ и кардинална промяна на техните политики, смятат природозащитниците.
Димов се съобразява с решението на ВАС за Пирин

Димов се съобразява с решението на ВАС за Пирин

До решението на ВАС в Пирин не са предприемани никакви действия