"Както се казва, още малко такива победи и България може да я няма вече."
С тези думи бившият вицепремиер Валери Симеонов коментира "победата на природозащитниците" по повод решението на 5-членния състав на ВАС за Пирин, с което се спира изграждането на втори лифт над Банско.

"България е най-потърпевша от псевдоеколозите и от псевдоприродозащита, защото това са псевдорезултати и псевдодействия. Те нито водят до опазване на природата, нито по някакъв начин подпомагат развитието на регионалната икономика", заяви Симеонов и добави, че с това решение на практика се "зачерква цял един регион - югоизточният регион", защото голяма част от хората там се изхранвали и били зависими от "дали ще има втори, трети, пети лифт на Пирин".

Съдът окончателно отмени промените в плана за Пирин
Обновена

Съдът окончателно отмени промените в плана за Пирин

Екооценката е задължителна, втората кабинка в Банско спряна засега

Според лидера на НФСБ "цяла България пъшка от под игото на Закона за горите", който забранявал изграждането на спортни съоръжения. По този начин страната ни губи милиони и общините са лишени от възможността за бърз и лесен начин за осигуряване на поминък, мисли Симеонов.

Законът трябва да се промени. Когато бил променян последно законът на времето, той бил променян "под масирания диктат на същата тази група около Тома Белев и другите, които реално са писали текстовете", натърти бившия вицепремиер. По мнението му заради политически дисбаланси тези текстове, които ограничават изцяло планинския туризъм у нас, са били допуснати и прокарани.

Симеонов видя проблем и в това, че България е била единствената страна в ЕС с над 30% защитени територии. Всички други страни се движели между 10-12-15%.

Той ще продължава да се бори Банско да има втора кабинка. Според него природозащитниците "малко са подранили с еуфорията".

По-късно в кулоарите на парламента депутатът Валери Симеонов отново коментира темата: 

Валери Симеонов коментира и въпроса с изтребителите.

По думите му сме напът да одобрим сделка с най-нередовния от всички кандидати. Офертата на САЩ не отговаряла на 4 от 7-те условия. Тя била най-скъпа и надминавала заявената цена, нямало да се спази срока за първите доставки, нямало пълна информация за техническите данни.

"Въпреки всичко се препоръчва, с една измислена процедура, както аз я нарекох - политически пирует - от правителството към Народното събрание, то да промени тези първоначални условия. С други думи, ние се нагаждаме спрямо единия от кандидатите, независимо дали това са... великите... Съединени американски щати", отсече коментаторът.

Симеонов не споделя мнението на Соломон Паси, че въпросът за изтребителите е политика. "Аз не споделям, особено тази велика мисъл, която той сподели тука, че авиацията е политика. Авиацията е авиация. То, по тая логика всичко е политика", заяви той.

Йордан Цонев: САЩ ще се съобразят, че сме най-бедните

Йордан Цонев: САЩ ще се съобразят, че сме най-бедните

За цената на изтребителите...

Според лидера на НФСБ основната цел на авиацията е да защити въздушното пространство на страната, а това ставало най-добре не със самолети, а с ракети, които са в пъти по-евтини и гарантират много по-сериозна и истинска защита въздушното пространство.

Симеонов: "Само си представете тези 8, или след 5 години ще станат 16, фантома от най-модерно поколение, както ги хвалят, по какъв начин успешно ще се противопоставят, не дай си боже да се наложи да воюваме с Турция, която има над 600 самолета. Не дай си боже да воюваме с Гърция, с над 350 самолета. И срещу тях нашите 16 велики фантома, за които сме изсипали едни неясно колко пари, защото цената не е спазена като параметър в условията... Ние не може да се изправим и срещу Сърбия, на която Путин поради една ескадрила със самолети миналата година. И за какво са ни тези самолети, питам аз."