Близо 40-50 природозащитници пред Министерския съвет искат оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов.

Недоволството на екозащитниците е породено от политиката на МОСВ спрямо Национален парк "Пирин" и Натура 2000.

Еколози от WWF настояват за оставката на Нено Димов

Еколози от WWF настояват за оставката на Нено Димов

Готвят протест в защита на Национален парк "Пирин"

Припомняме, на 23 януари еколозите внесоха в деловодството на Министерския съвет доклада "Хлъзгави склонове - защита на Пирин от неустойчиво развитие", с който предупреждават, че районът на Банско губи много от едностранното и непрозрачно разширяване на ски зоната.

Протестът се провежда под засилено полицейско присъствие.

Еколозите настояват за конкретни стъпки за осигуряване на устойчиво бъдеще за Пирин.

Протестиращите носят и плакати с надписи "Пирин няма глас, а има нас", "Нено, смешник", "Нено, върви си", "Нено, оставка", "Не се ли наядохте бе".

Експертът от Коалиция "За да остане природа в България" и бивш директор на Национален парк "Витоша" Тома Белев коментира за news.bg, че днес има няколко протеста в София, които са свързани с екологични теми.

По думите му единият протест е в столичния квартал "Изгрев" срещу застрояването на зелените площи, а другият протест на гражданите е в "Младост" 1 срещу новия проект за допълнително натоварване с жилищни блокове. Третият протест е на еколозите пред Министерския съвет.

Белев настоява за оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов, защото министърът излъгал правителството, гражданите и медиите, че действията, които предприема за промяна на плана за действие на Национален парк "Пирин" са законни и отговарят на европейските изисквания.

Съдът окончателно отмени промените в плана за Пирин
Обновена

Съдът окончателно отмени промените в плана за Пирин

Екооценката е задължителна, втората кабинка в Банско спряна засега

Както видяхме вече Върховният административен съд (ВАС) показа, че Нено Димов не познава законите и е нарушил три европейски директиви. Зелените считат, че министърът не може да прилага законите адекватно и нормално, без да може да ги познава добре.

Белев заяви, че към настоящия момент започва нова наказателна процедура срещу България. Тя е свързана с това, че страната ни не е обявила зоните си от Натура 2000, както изискват европейските директиви.

Демократите поискаха оставката на Нено Димов

Демократите поискаха оставката на Нено Димов

Борисов да внесе оставката на екоминистъра в парламента, искат от ДБ