Еколозите от международната природозащитна организация WWF готвят протесни действия, с които искат оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов.

Затова настояват от WWF преди да внесат доклада "Хлъзгави склонове - защита на Пирин от неустойчиво развитие" в деловодството на Министерския съвет.

Протестните действия са предвидени за 24 януари пред сградата на Министерския съвет. Недоволството на природозащитната организация е породено от политиката на МОСВ спрямо Национален парк "Пирин" и Натура 2000.

ЮНЕСКО да признае, че "Пирин" е в опасност, искат от WWF

ЮНЕСКО да признае, че "Пирин" е в опасност, искат от WWF

Предлагат план за устойчиво развитие, но не само на Банско

Калина Бояджиева от WWF обясни за news.bg, че докладът е издаден преди една година и той представлява една визия за устойчиво развитие на туризма в Пирин.

Докладът предупреждава, че районът на Банско губи много от едностранното и непрозрачно разширяване на ски зоната и предлага конкретни стъпки за осигуряване на устойчиво бъдеще за Пирин.

Бояджиева поясни, че докладът съдържа още по какъв начин се е отразило на Пирин неустойчивото му управление до настоящия момент. Освен това докладът давал алтернативни решения за целогодишен туризъм.

Екоорганизации искат БНБ да посочи реалния собственик на концесионера в Пирин

Екоорганизации искат БНБ да посочи реалния собственик на концесионера в Пирин

Над 20 града в България и Европа се включват в протестите в защита на Пирин в четвъртък

"Национален парк "Пирин" осигурява жизненоважни ресурси за 130 000 души в местните общини, а годишният му икономически принос за региона се оценява на около 69 милиона евро", изтъкна тя.

Бояджива изрази съжаление, че в рамките на една година не се е обърнало внимание на доклада, но в същото време в обществото се наслагвало мнението, че еколозите се опитват да спрат развитието на туризма.

"За природосъобразни и законосъобразни действия за опазване и развитие на Национален парк "Пирин", които могат да носят много печалби", поиска тя.

Борисов за Пирин - нито тухла, нито керемида, нито колиба

Борисов за Пирин - нито тухла, нито керемида, нито колиба

Премиерът убеден, че решението не би могло да бъде уязвимо

До настоящия момент в Пирин е нарушаван законът и затова от международната природозащитна организация настояват за едно законово приложение.

Наслагва се мнението, че опазването на природата е в разрез с благото на хората, но хората печелят именно от природата, констатира екозащитникът.

"Природата може без нас, докато ние не можем без нея и затова е важно да се грижим за опазването ѝ", завърши Бояджиева.