Министрите са спокойни за вота на доверие, който премиерът Бойко Борисов иска.

Припомняме, вчера стана ясно, че той е поискал от Изпълнителната комисия на ГЕРБ вот на доверие, като на днешното заседание на кабинета министър-председателят ще предложи Министерският съвет да поиска от Народното събрание гласуване на вот на доверие за цялостната политика на правителството.

Искането на вот на доверие е логичен ход. Това коментира министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Според него подобен вот е  добър начин да се изясни политиката на правителството и да се постигне стабилност.

Доверието е равно на стабилност, а на икономиката е необходима стабилност. Ако някога е имало проблеми, които сме си създали, то не е било основно поради грешни стъпки, а поради създаване на усещане за нестабилност, изтъкна Трайков.

Не ме интересуват подслушванията, но ако нещо в политиката на правителството е останало неясно, това е много добър начин да се изясни, отбеляза още икономическият министър.

Като оздравителен ход от своя страна културният министър Вежди Рашидов определи хода на Бойко Борисов. Според него не може главна новина дълги месеци да бъдат компроматите и скандалите. 2-3 месеца заливаме обществото с толкова кал и помия, а в тези 2-3 месеца са свършени от всички министерства доста неща, но за съжаление за тях никой не говори, изтъкна Рашидов.

На въпрос пресметнат ли е рискът от един вот на доверие, той отговори: Самият живот е един риск. За мен по-чисто, по-мъжко е човек да поема рискове, отколкото да не поема. По думите му по-добре риск, отколкото да се завоалират неща, които не са полезни за държавата.

Като добър и силен ход правосъдният министър Маргарита Попова определи решението на премиера.

Към позицията й се присъедини и просветният министър Сергей Игнатов. Всички сме започнали реформи, които наистина разместват статуквото, коментира Игнатов. С този вот на доверие, по думите му, кабинетът иска да покаже, че е готов да осъществи реформите.

Попитана какъв сигнал е, че един министър-председател бива записван, Попова отговори: Това е сигнал, върху който трябва много сериозно да се помисли. Това е част от националната сигурност и аз не искам моят премиер, на моята държава, разговорите и гласът да се чуват в общественото пространство, да се коментират, да се преиначават и да се злоупотребява с това.

Спортният министър Свилен Нейков призна, че има риск при един вот на доверие.

Той обаче посочи, че когато обаче мине вотът, емоциите в политическото пространство ще се успокоят и министрите ще работят по-спокойно. Има риск, но процентът да успеем е по-висок, изтъкна Нейков.

Това е добър ход, защото когато провеждаш една политика, трябва да знаеш кой стои зад нея, отсече и транспортният министър Александър Цветков.

Единственият, който призна за проблеми в сектор сигурност бе строителният министър Росен Плевнелиев. Моето категорично мнение е, че има проблем със сигурността в тази държава, така че сега е моментът да се вземат мерки, отбеляза той.

Този вот на доверие не е само да покажем на българите, че ще строим магистрали, ще строим пречиствателни станции, ще че усвояваме ударно еврофондове и че ще пазим макроикономическата стабилност. Този вот е също така да кажем какво също така ще свършим конкретно и в сферата на сигурността, посочи Плевнелиев.