"Президентът Радев беше избран като натовски генерал, а сега имаме президент, който си е свалил натовския камуфлаж и виждаме отдолу руската му рубашка."

Това заяви депутатът от ПП/ДБ Ивайло Мирчев пред bTV във връзка с упрека от страна на държавния глава Румен Радев, че парламент с критично ниско гражданско представителство и изключително малко обществено доверие предприема промени в Конституцията. Информация за изказването му беше разпространена от пресцентъра на "Демократична България".

По думите на Мирчев част от конституционните промени целят да се ограничи възможността на президента да преправя геополитическия курс на страната, а неговите служебни правителства да вземат дългосрочни решения, без да са упълномощени от никого и да носят отговорност. "България е парламентарна република и основните решения трябва да се вземат от парламента", изтъкна депутатът.

Славов не очаква сериозни изменения в основните идеи на Конституцията

Славов не очаква сериозни изменения в основните идеи на Конституцията

Промените в сферата на правосъдието стоят от десетилетия, счита той

Според Мирчев една от "най-големите бели" на президента и назначените от него служебни кабинети бил договорът с турската компания "Боташ", защото за 13 години България трябва да плати 2,2 млрд. долара на Турция, без да има значение дали се пренася изобщо газ. "Едно служебно правителство взема решения за 2 месеца за 13 г. напред, без да носи отговорност за каквото и да е", коментира народният представител.

Като пример за еднолично управление от президента той посочи назначаването на шефовете на спецслужбите. "Президентът се събужда една сутрин с идеята да смени шефа на ДАНС и със следобедното си кафе вече го е сменил - това не искаме да се случва повече", отбеляза Ивайло Мирчев. Според него е напълно недопустимо поведението на шефа на ДАНС Пламен Тончев, който си позволявал да дава оценки за народните представители и партии. По мнението на депутата в момента ДАНС не работи срещу руското влияние в България. "В момента дори се спират разследвания срещу руското влияние. Затова искаме да реформираме службите. Ще го видим, като променим конституцията", заяви той.

Радев официално отказа на Денков да уволни шефа на ДАНС

Радев официално отказа на Денков да уволни шефа на ДАНС

И чака да се съмне, за да види дали ще оцелее правителството след вота на недоверие

Мирчев каза още, че в парламентарната група на ПП/ДБ изобщо не е обсъждан друг вариант освен Мария Габриел за министър-председател след ротацията в кабинета напролет. Не се разглеждал и въпросът за приемане на имигранти в замяна на присъединяването ни към Шенген по въздух, както настоява Австрия. Той е категоричен, че целта е да бъдем приети в Шенген по суша още през 2024 г. и за това трябва да имаме ясна дата още сега, при очакваното ни приемане във въздушния Шенген.

Запитан дали ще има споразумение за назначенията в регулаторните органи, Мирчев посочи, че се готви механизъм за вземане на решенията, а не споразумение. "Слагат се имена на масата, прави се дълбочинна проверка, защото някой може да има корупционни зависимости, например. За нас е важно не да си сложим квоти за една или друга партия, а наистина да има селекция и регулаторите да работят. Когато те функционират, работи бизнесът и държавата. В момента регулаторите са зависими от политици", обясни той и добави обясни, че ролята на партиите в назначенията е в носенето на политическа отговорност. Мирчев отбеляза, че носейки отговорност пред гражданите, партиите могат да кажат кой кандидат става за определен пост и кой - не. "Аз например ако чуя, че някой си е взел апартамент за 30 000 лв. в центъра на София, а ще управлява например бюджет на здравната каса за 8 млрд. лв... И обратно, новият представител на държавата в "Лукойл" съвестно защитава интереса на държавата, не като предишния, който защитаваше руския интерес", изтъкна депутатът.

Денков отрече сделка Шенген по въздух срещу повече мигранти у нас

Денков отрече сделка Шенген по въздух срещу повече мигранти у нас

Той имал "някакви притеснения за Конституцията"