Случаят с председателя на ДАНС е приключил, обяви президентът Румен Радев пред журналисти. Той уточни, че днес е изпратил официален отказ по искането на премиера Николай Денков за освобождаването на Пламен Тончев. Радев обясни, че мотивите на министър-председателя не отговарят на закона.

"И освен това вие днес видяхте на самия Съвет за сигурност към Министерски съвет, че правителството обосновава своите решения с анализите и позициите на ДАНС", допълни той. Според държавния глава това показва много ясно, че основната причина за искането на оставката на Тончев е не в професионализма или в нарушаването на закона, който по думите му ДАНС пази, а в сценарий от записи.

Николай Денков чака Радев за шефа на ДАНС

Николай Денков чака Радев за шефа на ДАНС

Трябва да има и лидерска среща с партиите след местните избори

На въпрос дали смята, че ще оцелее правителството след вота на недоверие, който бе дебатиран днес в парламента и след процедурни хватки се оказа, че ще бъде гласуван утре, Радев отговори лаконично: "Нека дочакаме да се съмне."

Президентът коментира и кратко, но остро казуса с футболната среща между националните отбори на България и Унгария и провеждащия се в София протест срещу БФС: "Това, което се случва, е наистина странно. То е неуважение към хилядите любители на футболната игра и привърженици на националния отбор. То вече и влияе много сериозно на имиджа на България."

Румен Радев: Тече хазартно надлъгване в играта на власт между парламент и кабинет

Румен Радев: Тече хазартно надлъгване в играта на власт между парламент и кабинет

България явно става тясна за манията за величие на някои хора