Обмисля се как с европейско финансиране да се подпомогнат засегнатите браншове от втората вълна на пандемията. Ще се помисли за нова програма, която да помогне на собствениците на нощни заведения, учебни центрове, занимални и школи заради новите ограничителни мерки.

Това стана ясно от думите на социалния министър Деница Сачева.

"Предложението да се компенсират работниците и служителите е приемлива", изтъкна тя. Въпросът е да измислим механизъм, който се отнася до всички икономически дейности, които биха могли да бъдат засегнати и да измислим механизма, по който това да се случва така, че да бъдат обезщетявани директно работниците, а не да минава през работодателите", заяви още социалният министър.

Стартира кандидатстването по третия етап на мярката 60/40

Стартира кандидатстването по третия етап на мярката 60/40

Работодателите могат да получат повече информация в сайта на Агенцията по заетостта

Сачева отбеляза, че по данни на НОИ заетите на трудов договор в сектора на нощните заведения са около 32 000 души. Това са и хората, за които ще се търси решение.

"Що се отнася за онези, които са от занимални и учебни центрове, все още не сме получили данните", добави министър Сачева. До 2-3 седмици може да се разработи механизъм за тяхното подпомагане. По думите на социалния министър подобен механизъм би могъл да се заработи до 2-3 седмици.

"Ако говорим за сектора на нощните заведения, първо трябва да видим на какъв осигурителен доход се осигуряват тези хора", подчерта Деница Сачева.

Затварят за две седмици нощните заведения в цялата страна

Затварят за две седмици нощните заведения в цялата страна

Студентите и гимназистите минават на онлайн обучение