Около стотина представители на ВМРО се събраха на организирания от движението протест срещу „Свидетели на Йехова" в столичния квартал „Люлин." Акцията се проведе пред „молитвения дом" на „Свидетели на Йехова" в близост до метростанция „Люлин."

Зам.-председателят на партията Ангел Джамбазки заяви, че протестът не е предизвикан от вярванията на йеховистите, а от това, че те се възползват с търговска цел от чувствата на мнозина.

Той бе категоричен, че това е протест срещу заробването на личността от страна на сектите, срещу търговската употреба на религиозните чувства и срещу посегателството над националната ни общност, което подобни секти извършват.

Сега „Свидетелите" се обявяват за жертви. Жертвите обаче са техните последователи, категоричен бе войводата.

Протестиращите поискаха пълна проверка на дейността на всички религиозни организации в България и пререгистрацията им, както и за промяна в Закона за вероизповеданията със силно рестриктивен режим за регистрация на нови вероизповедания.

Според Борис Кумпиков - член на местния инициативен комитет, действията на сектата в района създават напрежение, което се дължи на агресивното поведение за привличане на нови членове към сектата. По думите му обект на интерес са най-вече децата и младите хора.

От инициативния комитет, който се обявява против дейността на тази секта, изтъкнаха и че при строителството на „Залата на царството" са потъпкани редица законови разпоредби. Една от тях е отсичането на 40-годишно дърво, което се намира под защитата на Закона за закрила на природата.

Жителите на „Люлин" многократно са подавали сигнали до различни институции, включително и в 9-то РУП. Тези молби за помощ обаче са останали без отговор. Единствените, които са се отзовали на апела на разтревожените граждани, са от ръководството на ВМРО, които заявиха, че битката им със „Свидетели на Йехова" ще продължи, докато тази секта не бъде забранена.

От партията изтъкнаха, че показателен е фактът, че шеф на сектата е шведски гражданин, за което е информирано и шведското посолство у нас. И там обаче люлинчани „ударили на камък."

Протестиращите изтъкнаха, че продължават да се проповядват опасни практики, като отказ от кръвопреливане, въпреки че „свидетелите" имат подписано споразумение с държавата, че няма да пропагандират тази догма в страната ни.

Хората на митинга твърдяха, че стандартът на живот на „пасторите" на „Свидетелите" е крещящо различен от този на последователите им. „Йеховистите" не уважават националните ни символи, насърчават даряването на пари и имоти на водачите си и системно лъжат.

Десетилетия наред ВМРО организира мирни протести и разяснителни кампании за възможните опасности. Във всички по-големи градове на страната само ние последователно стоим срещу сектите, поясни Ангел Джамбазки и подчерта, че борбата на ВМРО срещу сектите не е срещу свободата на личността, а в името на свободата на личността.

Днешният протест срещу „свидетели на Йехова" премина мирно и тихо, без излишно напрежение и без да се затруднява работата на многобройните представители на полицията.

В края на протеста събралото се множество, водено от Ангел Джамбазки, образува колона и заобиколи откъм задната част на „светилището" и на мястото на отсеченото защитено дърво представители на ВМРО засадиха борче.

Борис Кумпиков подчерта, че това борче е символ на възраждаща се България, а клоните на отрязаното дърво - на оковите, които сектата слага на хората, опитвайки се да ги привлече към нея.