От БСП предложиха промени в Закона за храните, целящи премахване на двойните стандарти, за да се гарантира идентичност на предлаганите продукти. Промените бяха гласувани от депутатите в Народното събрание.

Законопроектът обхваща въвеждане на сертификат, с който се удостоверява произхода на храните с поддържане на публичен регистър за тях към БАБХ.

Наред с това социалистите предлагат санкции за продукти, които не отговарят на изискванията. Освен това производителите на храни на територията на страната, които произвеждат продукти на една и съща марка и в други държави, ще бъдат задължени да произвеждат стоката съгласно изискванията за първата регистрирана марка.

АИКБ предлага да преборим двойните стандарти при храните

АИКБ предлага да преборим двойните стандарти при храните

Ролята на ЕС по проблема може да бъде консултативна

ДПС подкрепи законопроекта. Депутатът Бюрхан Абазов обясни, че двойните стандарти при храните поставят българския гражданин в друга категория. Въвеждането на сертификати е първа крачка, като начало на един дълъг процес.

Той изтъкна, че насърчаването на българското производство е една от целите на партията. От Движението за права и свободи предложиха и корекции. Сертификат от официален орган или от производители.

При вменяване на задължения по издаването на сертификат ще бъдат задължени и органите на останалите страни членки на ЕС да го издават, а това е политика, която трябва да се съгласува с останалите европейски държави.

Законът според Абазов трябва и да се нотифицира съгласно европейски директиви.

Евродепутати от ГЕРБ с решение за двойните стандарти на храните

Евродепутати от ГЕРБ с решение за двойните стандарти на храните

Програмата струва 300 хил. евро