Ние имаме претенциите, че всички сме честни и сме направили много за държавата. Това каза лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов в речта си преди представянето на кандидат-президентската двойка на партията - Цачева–Манушев.

Борисов посочи, че продължава да счита, че БСП като системна партия, е трябвало да извади свой партиен кандидат.

Още в началото на 50-минутната си реч Борисов даде ясно да се разбере, че не е съгласен един президент да се разграничава от партията, която го е издигнала и да бъде алтернатива на управлението.

Цецка Цачева, вече официално, кандидатът на ГЕРБ за президент
Обновена

Цецка Цачева, вече официално, кандидатът на ГЕРБ за президент

Пламен Манушев е кандидатът за вицепрезидент

Той направи анализ на отношенията парламент, президент, премиер в различните държави като институции, които по думите му трябва да работят в синхрон. Бойко Борисов изтъкна, че в едни от тях народът избира президента, той назначава премиера, в други, в който канцлерът и силните фигури са премиерите, съответно парламентът назначава президента.

„При нас е малко обратното. В смисъл, днес тази двойка, която излъчим, за която всички вие като партия ще работите и ще търсим максимална подкрепа за тях – вечерта след изборите ще трябва да заяви първо, че не е от нас”, посочи Бойко Борисов и попита това не е ли лицемерие.

Той даде примери в историята с президента Георги Първанов - кандидат на БСП, Петър Стоянов - на СДС, както и с президента Росен Плевнелиев. Борисов посочи, че както и да се е опитвал Плевнелиев да покаже, че е различен от ГЕРБ – не му се получило, въпреки многото добри неща, които бил направил.

„С една дума днес ние ще ви призовем максимално много да работите, за да бъде избран наш президент от нашата партия, наш кандидат, само че вечерта след изборите ще трябва да кажем обратното”, коментира Борисов.

Няма да отварям пропаст, ще градя мостове, обеща Цачева

Няма да отварям пропаст, ще градя мостове, обеща Цачева

Манушев пък ще работи за връщането на духа на българския войник

Той анализира функциите на президентската институция и изтъкна, че като върховен главнокомандващ армията има до себе си премиер, военен министър и началник щаб, а във външнополитическата си функция имал до себе си премиер и външен министър. Как ще прави сам външна политика, ако външният министър е на обратното мнение, попита Борисов. Що за глупост е това, че президентът трябвало да бъде алтернатива на управлението, попита още той.

Бойко Борисов коментира още, че другата основна функция на президента е да познава перфектно законодателството, защото като дойдел при него законът, да го върне и да сезира Конституционния съд. Какво разбира от това един кмет, попита Борисов, след което последва смях на присъстващите в залата. Още по-малко какво разбира човек, който е свикнал само да изпълнява заповеди, попита Борисов, визирайки основния опонент - кандидатът на левицата ген. Румен Радев.

Борисов продължи с нашумелите, по думите му, теми. Той визира така наречения „голям шлем” – само, че след този голям шлем следват тежки загуби за държавата. „Една абсолютно корупционна сделка, почнала още в далечната 1986 г., наречена АЕЦ "Белене”, коментира Борисов. По думите му тогава решили вместо двойка реактори да вземат реактори плюс 2 – двойни, само че така изградената централа не можела да поеме тези реактори.

Ако смятате досега наум, ще видите, че най-бедната държава в Европейския съюз, както не пропускаме всички да кажем, е дала на най-богатите над 2,5 млрд. лв. - плюс тези за „Белене” сметката набъбвала до 4 млрд. лв. Борисов не пропусна дадените 3,7 млрд. лв. за КТБ. Всички вложители, които имаха до 100 000 евро си взеха парите, посочи Борисов.

Със 7,4 млрд. лв. се е справило Министерство на финансите. С какви очи излизат да говорят за предсрочни избори, попита Борисов и похвали вътрешно министерство, финансово министерство, приходните агенции, службите на МВР, прокуратурата. Добре, че поехме този неотстъпчив, дори брутален, курс срещу контрабандата и корупцията и този месец излизаме на 3,7 млрд лв. излишък в бюджета и 13 млрд. лв. имаме във фискалния резерв.

За това ли да подадем оставка и да предизвикаме предсрочни избори, изрази недоумението си премиерът Бойко Борисов.

Някак си междудругото – докато обясняваше, че ако той се бил кандидатирал за президент, това щяло да е дезертьорство, премиерът предупреди съпартийците си, че неговото дълголетие е силата на ГЕРБ:
„Изпълнителната власт всеки ден руши и изяжда от авторитета. Всеки проблем идва при нас и се губи доверие. Да, за политическото дълголетие – това е вариант (кандидатирането за президент, б.р.). За какво ни е това политическо дълголетие. Хора имаме, за радост вече има толкова и рейтингови играчи, което хората харесват в ГЕРБ. Моето дълголетие е силата на ГЕРБ. Това е моето дълголетие. Силата на направеното, силата на всички вас", заяви Борисов, прекъснат от бурни аплодисменти.

Според него, ако не сме били дали парите за вересиите от предходните правителства, МВФ е щял да вдигне прогнозата за страната ни с 4%.

Ще смятаме новия бюджет с дефицит около 2 или под 2%, посочи още Бойко Борисов. Той коментира, че имаме рекордно ниска безработица, която се заключавала до огромната маса от населението, което по думите му не желаело да работи заради огромните социални придобивки, които имало.

Борисов подчерта и усилията по изграждането на оградата на българо-турската граница. Според него обаче, ако дойдат 20 000-30 000 души оградата нямало да издържи. „Ако дойдат там – ще ги застреляме ли – няма, а да ги пуснем вътре в страната - още по-лошо”, коментира Борисов.

По думите му след совалките, които правителството е направило в Турция, Виена, Берлин, Братислава, в разговорите били възприети всички български предложения, включително и от страна на Европейския парламент и ЕК, че трябва с Турция да се работи така, че хубаво или лошо споразумението да стои.

Бойко Борисов заяви, че до този момент страната ни е върнала на Турция 30 000 души. През това време Гърция е била върнала двама. Премиерът коментира още, че отношенията между Гърция и Турция никак не са добри. Той попита трябва ли и ние да влезем в подобна конфронтация или трябва да търсим дипломатически, добросъседски начин да не допуснем вълната да се стовари върху нас.

„Затова правихме срещи и с Орбан, и с Вучич, и с всички и видяхте и канцлерът на Германия, и канцлерът на Австрия промениха говоренето си във връзка със събитията в Турция и със споразумението. Защото те разбраха, че ако ние като първа защитна стена поддадем, оттам нататък няма кой да ги спира!”, коментира още Бойко Борисов.

Премиерът заяви, че сега в четвъртък стартира европейската гранична полиция. 

Той посочи, че е по-добре да бъдат защитени здраво всичките граници на ЕС и бъдат направени зони за сигурност, извън ЕС. Бойко Борисов подчерта, че ако държим тези хора близко до родните им места, след това те ще се върнат и вече навсякъде хората са разбрали „това, което Бойко им е бил казал”. „Не защото съм го измислил аз”, коментира премиерът.

Според него трябва да се положат всички дипломатични усилия за спиране на войната в Сирия, Либия, Ирак, особено Сирия. „Сега не виждам сграда здрава”, коментира Борисов положението в Сирия, където трябвало да се върнат да живеят хора. Това не спре ли, десетилетия след това не може хората да се върнат.

Бойко Борисов не пропусна и ситуацията в Афганистан. Той посочи, че има предложение за оттегляне на контингента от Афганистан, тъй като е по-добре тези военни да бъдат разположени на нашата граница.

Бежанците са добре организирани вече, хвърлят децата към полицаите, минават жените отпред - хайде стреляйте, закачват се по телта, неправителствените организации снимат.

Относно втората номинация за генерален секретар на ООН премиерът посочи, че тук се изопачава малко въпросът. Вие попитахте ли нас какво мислим. Ние се опитахме да направим необходимото, за да има приемственост. Две години няма лидер в света, който да не и получил писмено от нас искане за подкрепа. Минаха един, два, три, пет избора и виждате, че кандидатът на Португалия дръпна здраво напред – а нашият остава назад. Има неписано правило, че е хубаво да е жена от Източна Европа, коментира премиерът Бойко Борисов. По думите му България е една от държавите, които праща кандидат, а решенията се взимали от много държави над България. По думите му много над нас е играта. То не зависи от нас кой ще бъде избран, коментира Борисов.

Според него е недопустимо и да бъдат обвинявани за недоброто представяне на досегашния кандидат и припомни, че са били използвани всички, връзки, контакти и авторитет, които имат.