След 50-минутна реч в препълнената Зала 6 на НДК лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че председателят на парламента Цецка Цачева е кандидатът на партията за президент. 

Борисов подчерта, че е крайно време да имаме и една майка на нацията, след като вече му е омръзнало да слуша за бащи на нацията.

Кандидатът за вицепрезидент на партията е вицеадмирал Пламен Манушев, обяви още Борисов. 

С дълга реч Борисов подготви обявяването на кандидата за президент

С дълга реч Борисов подготви обявяването на кандидата за президент

На България повече от всякога била необходима стабилност

В края на словото си, засегнало голям брой аспекти от външната и вътрешната ни политика, Борисов стигна и до повода на форума – обявяване на кандидат-президентската двойка на ГЕРБ.

Не бива да допуснем катаклизъм. Тези избори ще са като вот на доверие, увери Борисов аудиторията.

Той посочи, че ръководството на партията е разгледало доста кандидати, включително и неговата. В тази обстановка, с възможностите и контактите, които имам, ако тръгна в тази посока президентството, би било равно на дезертьор, подчерта премиерът.

Всеки проблем идва при нас, мотивира се той. Да, за политическото дълголетие – това е вариант. Моето дълголетие е силата на ГЕРБ, заяви Борисов, прекъснат от бурни аплодисменти.

Няма да отварям пропаст, ще градя мостове, обеща Цачева

Няма да отварям пропаст, ще градя мостове, обеща Цачева

Манушев пък ще работи за връщането на духа на българския войник

Той представи накратко всички останали номинирани от „четворката“, лансирана от Цветанов преди дни.

След мен идваше Фандъкова, тя печели от раз, всички го знаете. Издигането на Фандъкова води до избори в София, харчене на пари и месеци на нестабилност. А ние с нея поехме ангажимент към софиянци. Къде е по-важна тя – в София или президентството, аз избрах София, лаконичен бе Борисов.

Томислав Дончев – той е моторът и генератор на идеи в Министерски съвет. Смело мога да кажа, че това е най-лесният човек за работа. Защото той разбира от половин дума. Трябва да ви кажа, че тежко ще се отрази на управлението, ако се лишим от него и трудно ще го заменим. Къде ми е по-важен той, аз ще кажа като мой заместник.

Митко Николов – има ли някой който е бил в Бургас, да не каже Бургас се преобрази, след Костадинов Бургас от едно село стана прекрасен град. Неговото издигане води до избори там – пак харчене на пари, а парите ни трябват. Трябва да се мисли за хората с увреждани, трябва ограда да се строи, много сме направили, но много има да се прави.

анкета

За кого от кандидат-президентите бихте гласували? (по азбучен ред)

Александър Каракачанов (Зелената партия) 1.6%

Александър Томов 0.5%

Веселин Марешки 7.2%

Жорж Ганчев 3.3%

Ивайло Калфин 6.5%

Красимир Каракачанов (ВМРО, НФСБ, Атака) 12.4%

Пламен Орешарски 1.9%

Румен Радев 27.0%

Светльо Витков 5.2%

Татяна Дончева 4.7%

Трайчо Трайков 13.4%

Цецка Цачева 16.2%

Г-жа Цачева – аплодисменти при споменаване на името. Отдавна съм се наслушал за бащата на нацията. Тая нация много бащи има, много претенции за бащи, крайно време е да имаме една майка, подчерта Борисов и представи накратко стореното до момента от Цачева.

Г-жа Цачева е два мандата председател на НС. От всички неща, важни за президентството, тя разбира най-много като юрист, парламентарист, от години познаващ цялото законодателство в България, сиреч тя и сега изпълнява тази функция . да работи с всички партии  и дава своя глас. В това отношение не виждам кой е по-подготвен.

За във военната област не е подготвена, призна Борисов и използва повода да представи кандидатът за вицепрезидент вицеадмирал Пламен Манушев. За вицепрезидент ни трябва човек, който хем да е от гражданската квота, хем да е добре подготвен в сферата на върховното главнокомандване.

Моето дълголетие е силата на ГЕРБ, предупреди Борисов съпартийците си

Моето дълголетие е силата на ГЕРБ, предупреди Борисов съпартийците си

Имали претенциите, че са честни

Искам пълна мобилизация, обърна се в заключение той към събралите се в залата. Борисов направи равносметката, че след 6-ти ноември, ако хората ги изберат, те първо трябва да се разграничат от ГЕРБ. Бойко Борисов отбеляза, че от това ще го заболи, но така е устроена държавата и трябва да се върви напред.

Кратки биографии: 
Цецка Цачева Данговска: 
Тя е родена през 1958 г. в с. Драгана, община Угърчин, област Ловеч.
Завършва задочно право в Софийския университет „Св. св. Климент Охридски“. Работи като юрисконсулт в Окръжния народен съвет в Плевен, член е на БКП. От 1992 г. работи като адвокат в плевенската адвокатска колегия.
На изборите за местни органи на властта през 2007 г. е кандидат за кмет на Плевен от ГЕРБ, остава трета. Избрана е за общински съветник на партия ГЕРБ в Плевен.
На парламентарните избори през 2009 г. е водач на пропорционалната листа и мажоритарен кандидат на ГЕРБ за 15-ти многомандатен избирателен район в Плевен. Печели мажоритарния вот с убедителна преднина пред бившия министър на вътрешните работи и ключова фигура на БСП - Румен Петков.
Цецка Цачева е член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.
Избрана е за председател на 41-то Народно събрание на Република България и става първата жена председател на Народното събрание в цялата история на България.
Председател е и на 43-то Народно събрание на Република България.

Пламен Манушев:
Той е български офицер – вицеадмирал, от Военноморските сили на България.
През 1977 г. завършва ВВМУ и постъпва в редиците на Българската армия. От 1984 до 1986 г. учи във Военноморската академия „А. А. Гречко“  в Ленинград, РСФСР, СССР. Следва (1997 – 1998) и успешно завършва Военноморския колеж (Naval War College) в Нюпорт, Род Айлънд, САЩ.
Владее свободно английски и руски език.
От 2009 до 2011 г. е командир на ВМС. От 2011 до 2012 г. е заместник-началник на отбраната в Министерството на отбраната.
В края на 2012 г. Пламен Манушев е назначен за заместник областен управител на Област Варна.
Народен представител в 42-ото Народно Събрание на Република България от листата на ГЕРБ във Варна. Народен представител и в 43-ото Народно Събрание на Република.