Тези действия, които се представят за реформа, намериха достоен отговор от Конституционния съд (КС). Това коментира в кулоарите на парламента лидерът на БСП Михаил Миков по повод решението на КС, който обяви за противоконституционно разделянето на здравния пакет на основен и допълнителен.

Според Миков е станало ясно, че този текст противоречи пряко на сега действащата Конституция. „Да си събира чуковете” Москов и да се изнася, настоява соцлидерът. Според него трябва да има друг здравен министър, който да прави здравна реформа.

Конституционният съд отмени основна част от реформата на Москов

Конституционният съд отмени основна част от реформата на Москов

Разделянето на болестите на основен и допълнителен пакет е противоконституционно...

Маса неща могат да се направят, за да стане по-достъпно здравеопазването. Сега е само бизнес, смята червеният лидер. БСП ще внесе законодателни изменения в сферата на здравеопазването. Засега Михаил Миков не очаква Петър Москов да си подаде оставката.

Много има да чакат за оставката на Москов, твърд Борисов

Много има да чакат за оставката на Москов, твърд Борисов

Ядосан е на Радан Кънев

По-сдържани в коментарите си бяха от ГЕРБ. Според председателя на здравната комисия Даниела Дариткова ще трябва първо да се прочетат мотивите, а Министерство на здравеопазването трябва да се съобрази с тези мотиви, подчерта тя. Ведомството ще реши как ще действа оттук нататък, след като излязат и мотивите на съда.

Москов спокойно пое "удара" от КС

Москов спокойно пое "удара" от КС

Решенията на съда не се коментирали, а се изпълнявали

На въпрос застрашена ли е здравната реформа, тя отговори: „Разделянето на пакетите е само елемент от здравната реформа”. По думите й насоката в промяната била да се постави акцент върху общественозначимите заболявания.

Датиркова подчерта, че ГЕРБ са коректен коалиционен партньор. Подкрепяме екипа на Министерство на здравеопазването, поясни тя. „Необходимостта от здравна реформа е утвърдена и от всички приета”, каза още председателката на здравната комисия. Д-р Дариткова бе категорична, че промените в здравеопазването трябва да са в интерес на пациентите.

Малко по-късно от БСП дадоха трибунка по темата и отново поискаха оставката на здравния министър.

Някой трябва да понесе отговорност, заяви червеният депутат Емил Райнов. Относно професионалната отговорност на министъра като лекар, д-р Райнов припомни, че всички лекари имат едно верую: „Ако не можеш да помогнеш, поне недей да вредиш!”.

ДПС иска оставката на здравния министър Москов

ДПС иска оставката на здравния министър Москов

След решението на Конституционния съд

Народният представител от левицата обясни, че КС е счел, че са ограничени правата на българските граждани, погазени са принципите на правовата държава и най-вече разпоредбите на чл. 52 от Конституцията, според който гражданите имат право на здравно осигуряване и се гарантира достъпът до здравна помощ.

„От една година говорим за това. Миналата година 61 депутати сезирахме КС именно за тази разпоредба и се случи това, което очаквахме”, подчерта д-р Райнов и допълни: „Докато ние се занимаваме с прословутото законотворчество на министър Москов и сезираме КС, се оказва, че зад всички тези неща и говоренето по медиите, текат обществени поръчки, за които вероятно тепърва ще се говори”.

Отговорността трябвало да се носи от Москов и от управляващата партия ГЕРБ. Какво остава от реформата в сектор здравеопазване на партия ГЕРБ, попита от своя страна и Жельо Бойчев.

Патриотите застават зад реформата на Москов след решението на съда

Патриотите застават зад реформата на Москов след решението на съда

Това стана ясно от коментара в кулоарите

Когато и да подаде оставка министър Москов от тук нататък тя е закъсняла, категоричен е депутатът. Хаосът в здравеопазването вече ще е отговорност на премиера според него и лично на управляващата партия ГЕРБ, която спасила здравния министър от вота на недоверие за здравната политика.

Жельо Бойчев коментира, че БСП очакват същото да се случи и с пръстовите отпечатъци и процедурата, по която се провежда. „Няма как да сезираме КС за нещо, за което няма нормативна разпоредба, на база, на която се провежда тази процедура. Такъв тип безумия могат да се случат само по време на управлението на министър Москов”, каза още той. Според него единственото, което може да направи министърът, е да си подаде оставката, за да не вреди и да не създава хаос в българското здравеопазване.

Социалистите са притеснени, че отново текат обществени поръчки за нова порция ваксини от Турция. Те се опасяват, че печалбата ще е за южната ни съседка, а загубите ще претърпи нашата страна.