Предложенията МОСВ да остане под контрола на ВМРО "вещаят катастрофа в сферата на политиките по околната среда". Това заяви пред БНР евродепутатът Радан Кънев.

"Ако утре някой заместник-председател на партията ВМРО стане министър на околната среда и водите, това е знак за продължаване на една много опасна политика, която ще доведе не само до режим на водата, но и до режим на тока", категоричен е той.

По думите му премиерът трябва да предложи нова политика, а не просто нов човек на поста министър.

Цветанов видя най-тежката криза в управлението на ГЕРБ

Цветанов видя най-тежката криза в управлението на ГЕРБ

Според него отсъстват тези, които координират дейността на съответните министерства

Той е на мнение, че не може за провал в политиката да се обвинява само един министър.

"Политиката е на правителството, на мнозинството, на коалицията. А ние сме изправени пред провалена политика в сферата на околната среда", отбеляза той.

Според Кънев има "данни за много тежки нарушения в случая с яз. "Студена", но съдът трябва да определи дали Димов е виновен и "дали е единственият виновен".

"Политиката на господин Димов като министър на околната среда и водите очевидно е много тежък провал и съвсем не само в сферата на водата, а и в сферата отпадъците, на биоразнообразието и "Натура 2000", природните паркове и изумителната, бих казал, неподготвеност на българското правителство за предстоящите, а и за сега действащите политики за борба с промяна на климата. България е далеч най-неподготвената европейска държава за тези важни политики. Далеч най-неподготвена е и да извлече големите възможни ползи от новия Зелен пакт на ЕК", изтъкна още Кънев.

Обсъждат Емил Димитров - Ревизоро за нов екоминистър

Обсъждат Емил Димитров - Ревизоро за нов екоминистър

Другите две имена, които се спрягат за овакантения пост са на Искрен Веселинов и Николай Кънчев

По повод поисканата помощ от ЕК във връзка с кризата в Перник, Кънев заяви, че основната цел на неговите действия е да се насърчат българските институции и да започнат да си вършат работата.

Според него институциите вече са забелязали проблема в Перник и множество други населени места у нас. Относно призива на колегите си евродепутати да не бъде отправяно питането към ЕК, Кънев уточни, че перничани и всички други стотици хиляди българи, засегнати от водни кризи в различни градове на страната, са европейски граждани.

"Те имат право на съдействие, на представяне на проблемите си от всяка европейска институция, особено предвид очевидното бездействие, безхаберие, а често пъти и корупционно недобронамерени действия от страна на българските институции", поясни Кънев.

Той подчерта още, че европейските данъкоплатци пък са дали "вече милиарди за водната инфраструктура в България и, ако резултатът от тези инвестиции е корупция и безводие, това е дебат, който трябва да бъде проведен на европейско ниво и това се превръща в европейски проблем.

Борисов разпореди ареста на Нено Димов, категоричен ген. Атанасов

Борисов разпореди ареста на Нено Димов, категоричен ген. Атанасов

Нено Димов е жертва на своя кариеризъм

В момента текат преговори на европейско ниво за Директивата за питейна вода, допълни той, като според него българският пример е "важен".

"Тази директива се стреми да обяви достъпа до чиста питейна вода за човешко право на територията на Европа. Ако има такова право, то следва да бъде защитено от пазителя на договорите - от Европейската комисия", поясни Радан Кънев.

Кънев поиска от ЕП помощ за кризата в Перник

Кънев поиска от ЕП помощ за кризата в Перник

В петък обявяват бедствено положение заради кризата с водата