Заради претенции от страна на изпълнителите строителството на автомагистрала "Хемус" продължава да е в тупик, като за аутобана към момента са предвидени 100 милиона лева, които са достатъчни единствено да се завърши първи лот (отсечката от Боаза до Дерманци). Това заяви пред ресорната регионална комисия МРРБ министърът Андрей Цеков.

Именно затова Цеков ще предложи на депутатите да вземат решение за индексация на парите за "Хемус", за да се отпуши строителството на магистралата.

Ако този казус бъде решен, то ще може строителството да продължи в договорените графици, заяви Цеков и посочи - лично той би искал да види допълнителни 500 милиона лева по бюджета на подопечното си ведомство, за да е сигурен, че не само "Хемус", а и другите стратегически обекти като "Струма" или пътя Велико Търново - Русе, ще бъдат продължени.

Исканията на МРРБ вече са отправени и към финансовото министерство, от което в крайна сметка зависи размера на финансирането.

По друга тема - тази със зимното поддържане на пътища - към момента договори за зимно почистване не са сключени за 6 области - Габрово, Русе, Силистра, Търговище, Шумен и Разград, тъй като фирмите там засега не приемат условията на държавата, но в най-скоро време този казус ще бъде изгладен и проблем с почистването няма да има, увери Андрей Цеков.

Регионалният министър отчита недостатъчен темп на работа на АМ "Хемус"

Регионалният министър отчита недостатъчен темп на работа на АМ "Хемус"

Андрей Цеков даде началото на проверки за профила на пътищата