Институтът по пътища и мостове започна проверки по републикански пътища в страната и участъци от магистрали, чиито гаранционни срокове изтичат, съобщава БНР.

Ще се проверяват равността и качеството на използвания материал. Предвижда се до края на септември да бъдат извършени проверки на 13 участъка. Днес беше направена първата - на участъка на АМ "Хемус" от Ябланица до пътен възел "Боаза".

Регионалният министър Андрей Цеков посочи, че предстоят допълнителни проверки на пет мостови съоръжения, за които също изтичат гаранционните срокове. Това се отнася и за десет пътни участъка, на които ще бъдат взети сондажни ядки, за да се установи има ли проблеми в качеството на обектите.

МРРБ не харесва проверките на магистрали от служебната власт

МРРБ не харесва проверките на магистрали от служебната власт

Ще се проверяват участъците в гаранционен срок

По думи на министъра в момента АМ "Хемус" се строи с недостатъчни темпове поради претенции от страна на изпълнителите за индексации на парите за строежа. Той уточни, че работна група извършва правен анализ на договорите с изпълнителите, назначена е финансова инспекция на въпросните договори за строителството на магистралата.

"За съжаление, АМ "Хемус" е заложник първо на порочни възлагания, извършени през 2018-2019 г., абсолютно в нарушение на закона за обществените поръчки, на още по-порочни превъзлагания и на бездействия на няколко поредни правителства. Към настоящия момент се работи с недостатъчни темпове поради претенции от страна на реалните изпълнители за недостатъчност на средствата", отбеляза Цеков.

За проверките ще се използва лазерен профилограф, собственост на Института по пътища и мостове. Апаратурата измерва неравностите на повърхностния слой на пътната настилка съгласно международен индекс и отчита стойностите в реално време.

Цеков: 80 км от АМ "Хемус" трябва да са готови до края на 2025 г.

Цеков: 80 км от АМ "Хемус" трябва да са готови до края на 2025 г.

По автомагистралата не се строи в последните две години и половина