Министрите от кабинета "Борисов-3" дадоха начало на проектите за придобиване на нова бойна техника за Сухопътните войски и на нов тип самолет за ВВС. Това стана по време на днешното заседание на кабинета, съобщиха от Министерския съвет.

След одобрението от МС предлагат на депутатите да приемат проекта за инвестиционен разход за Сухопътните и за Военновъздушните сили. Проектите са "Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада" и актуализирания проект "Придобиване на нов тип боен самолет". Те са част от цялостната концепция за модернизация на въоръжените сили.

Купваме нова сухопътна машина и изтребители

Купваме нова сухопътна машина и изтребители

Военните предпочитат нови играчки, посочи и финансовият министър

Инвестиционният проект "Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада" предвижда придобиване на 150 броя бойна и специална техника за три батальонни бойни групи, на системи и допълнително оборудване. В проекта се предвижда и обучение на състава. Проектът е за 12 години. Прогнозната стойност е в размер на 1 милиард и 464 милиона лева с ДДС.

Инвестиционният проект "Придобиване на нов тип боен самолет" предвижда придобиването на 16 самолета на два етапа. През първия етап, който е финансово осигурен с 1 милиард и 800 милиона лева с ДДС, е предвидено да се придобият не по-малко от осем бойни самолета.

С тези пари се предвижда придобиването на летателните апарати, средствата за наземно обслужване, средствата за обучение, обучението на състава, първоначалната интегрирана логистична поддръжка (за период от 3 години) и въоръжението.