Министрите от третия кабинет "Борисов" разрешиха участието на до четирима военнослужещи от българските въоръжени сили в небойна мисия на НАТО в Ирак, съобщиха от Министерския съвет.

Бойците отиват там с личното си оръжие и екипировка. Те ще участват в мисията на НАТО в Ирак (NATO Mission Iraq - NMI) за срока на мисията.

На срещата на върха на НАТО в Брюксел през юли 2018 беше решено да се сформира небойна мисия за подготовка и изграждане на капацитет в Ирак.

Мисията на НАТО ще има за задача да съветва служителите в Министерството на отбраната и Службата на съветника по национална сигурност и да обучава инструктори в професионалните военни учебни заведения. Целта е да помогне на Ирак да развие капацитета си за изграждане на по-ефективни национални структури за сигурност и професионални военни учебни заведения. Това е от ключово значение за стабилността на страната и по-широкия регион, както и за сигурността на страните-членки на НАТО.

Според съобщението на МС, включването на България в мисията на НАТО в Ирак е практически израз на приноса ни към усилията на Алианса в борбата с тероризма и в подготовката и изграждането на капацитет на силите и институциите за сигурност в Ирак.

На същото правителствено заседание бе решено българските рота и национален поддържащ елемент за операцията на ЕС в Босна и Херцеговина да могат да бъдат използвани и в силите за оперативен резерв на KFOR.

Министерският съвет прие решение, с което разрешава изпращането и използването на рота и национален поддържащ елемент - до 140 военнослужещи и до 40 единици военна техника, от въоръжените сили на Република България в състава на силите за оперативен резерв на операцията на НАТО в Косово (KFOR).

Предвижда се българските рота и национален поддържащ елемент за междинен резерв на военната операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина EUFOR ALTHEA да могат да бъдат изпращани и използвани и в силите за оперативен резерв на операцията KFOR.

Те ще бъдат разположени на територията на Република България и ще поддържат 10-дневна готовност за развръщане.

Увеличаването на приноса ни към KFOR с рота към силите за оперативен резерв ще допринесе за попълване на критичния недостиг от сили за тази операция и ще повиши видимостта на нашето участие в операциите на Балканите, като при това ще се реализира и икономия на сили и ресурси.