Министрите от кабинета "Борисов-3" предлагат на президента да освободи шефа на военното разузнаване, съобщиха от Министерския съвет.

На днешното редовно правителствено заседание бе прието бригаден генерал Пламен Ангелов да бъде освободен от длъжността Директор на служба "Военна информация" от 15 август 2019 г

Сменят шефа на Военния университет във Велико Търново

Сменят шефа на Военния университет във Велико Търново

Рокади има и във "2-ра механизирана бригада"

Причината за предсрочното освобождаване е подаден рапорт от Ангелов на основание чл. 24, ал. 5, т. 1 от Закона за военното разузнаване - "при влизане в сила на присъда, с която е наложено наказание за умишлено престъпление от общ характер". 

ДАНС разследва генерали за достъп до тайни на НАТО и ЕС

ДАНС разследва генерали за достъп до тайни на НАТО и ЕС

504 души са получили нерегламентиран достъп до Министерство на отбраната

Припомняме, на 8 юли 2019 г. бе съобщено, че Военноокръжна прокуратура - София разследва висши офицери от военното разузнаване след проверка от ДАНС и сигнали, изпратени от ръководството на ДАНС до главния прокурор.

Тогава бе заявено към медиите, че има събрани доказателства, че в периода 1 април 2016 г. - 1 май 2019 г. са издадени 504 разрешения за достъп до информация, класифицирана като държавна тайна с ниво на класификация "Секретно" и "Строго секретно" в нарушение на Закона за защита на класифицираната информация.

На 16 юли настоящият зам.-главен прокурор Иван Гешев заяви, че са привлечени към наказателна отговорност двама души - бивш и настоящ шеф на служба "Военна информация". По думите на Гешев: "Целенасочена лъжа е, че във "Военно разузнаване" прокуратурата извършва някакви действия, свързани с оперативната дейност на службата". 

Цивилен ще може да ръководи военното разузнаване

Цивилен ще може да ръководи военното разузнаване

Това решиха окончателно депутатите

 

Според зам.-главния прокурор българският шеф на "Военното разузнаване" се е свързал с друг шеф, който също работи в същите служби на съседна държава и го е запознал с бизнесмен. Когато бизнесменът дошъл в България, нашият шеф на Военното разузнаване го развозвал 3-4 дена като "таксиметров шофьор".

На 26 юли депутатите промениха Закона за военното разузнаване и дадоха възможност и цивилен да води военното разузнаване.