"Мултикултурният модел не е достатъчен, за да може новодошлите културни общности да се интегрират в Европа", каза пред БНР бившият депутат Лъчезар Тошев, който е почетно асоциран към Парламентарната асамлея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

"Трябва да се прави разграничение между бежанците и тези, които получават работна виза и остават в страната", каза Тошев.

"Тези, които получават статут на бежанец и се връщат след това - те не остават. Когато получат убежище и статут на бежанци, след приключване на въпросния конфликт там, те се връщат обратно в страната си. С Косово беше точно така. Тези, които получават виза, остават да работят в Европа, след това имат деца, имат поколение - две, три или четири поколения. Те трябва да приемат европейските ценности", заяви Тошев.

Според него, колкото повече са маргинализирани тези културни гета, колкото по-малко имат достъп до работа, до трудовия пазар, толкова повече се засилват елементите и мотивите им да се радикализират.

"Трябва да има изисквания към обществото, което ги приема. То трябва да знае кои са тези, които идват, да познава тяхната култура. Не се изисква някой да се отказва от своята култура, но да спазва общите принципи и ценностите на страната, в която е отишъл", призова политикът.