Република България неизменно подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници, включително в нейните териториални води. Това гласи изявление на Българското външно министерство по повод отправения от Държавната дума на Руската федерация призив за признаване на отцепилите се региони Луганск и Донецк. Изявлението на нашите дипломати е след получената по този повод от украинското посолство в София вербална нота.

В позицията на България се казва:

Република България осъжда агресивните действия на Руската федерация, водещи до безпрецедентно ескалиране на военното напрежение в Европа до нивата от времето на Студената война и призовава за деескалация.

Действия по признаване на независимостта на т.нар. "Луганска Народна Република" и "Донецка Народна Република" са абсолютно неприемливи и са равнозначни на денонсиране на Минските споразумения. Те не допринасят за мирното урегулиране на кризата, напротив - ще повишат още повече опасността от военна ескалация, категорични са във ведомството, водено от Теодора Генчовска.

Припомняме, че обявилите самостоятелност през 2014 г. два административни района в Донбас, още през 2015 г. обявиха желанието си да се присъединят към Русия. На проведения в края на 2014 година референдум представители на временните правителство съобщиха, че с огромно мнозинство гласувалите са подкрепили обявяването на самостоятелност.

До този момент ДНР и ЛНР са признати от частично признатата Южна Осетия, както и от страни от третия свят.

През последните години жители на самопровъзгласилите се републики получиха руско гражданство, а през ноември миналата година президентът Путин се разпореди да бъде улеснен достъпът до руския пазар на произведените там стоки.