България застава зад желанието на беларуския народ за демократично бъдеще и категорично осъжда продължаващите атаки срещу правата на човека и свободата на медиите в Беларус - това се казва в позиция на Министерството на външните работи във връзка с Деня на солидарността с Беларус, който беше отбелязан днес по света.

"Със загриженост наблюдаваме продължаващата кампания на  от страна на беларуските власти срещу своя собствен народ." - гласи официалната българска позиция.

В периода след фалшифицирането на президентски избори на 9 август 2020 г. в Беларус са арестувани над 30 000 мирно протестиращи граждани, подчертават от МВнР. Срещу 900 от задържаните са заведени политически мотивирани наказателни дела, над 500 са случаите на документирани данни за изтезания и жестоко, унизително или нехуманно отношение в следствените арести. Най-малко 8 активисти бяха убити след насилствени действия от страна на силите за сигурност, като най-скорошният случай бе този на Роман Бондаренко.

Полицаи и военни в Беларус признават, че са изпълнявали престъпни заповеди

Полицаи и военни в Беларус признават, че са изпълнявали престъпни заповеди

В отворено писмо настояват за нови избори...

"За съжаление, до този момент никой не е подведен под отговорност за хилядите сведения за полицейска жестокост и неправомерни действия." - констатират от външното ни министерство.

Списъкът на политическите затворници непрекъснато се увеличава - досега той е попълнен с имената на над 220 души. Сред тях са мирни протестиращи, блогъри, членове на кандидат-президентската кампания, опозиционни лидери и представители от почти всички социални слоеве на беларуското гражданско общество. Много от несъгласните с режима са принудени да напуснат страната.

"Станахме, също така, свидетели на нарастващите опити на беларуския режим да възпира, контролира и цензурира независимите медии. Редица беларуски журналисти бяха подложени на произволни задържания, административни арести, а десетки медийни сайтове бяха блокирани или лишени от своя медиен статут. Репресиите срещу независимите медии в Беларус кулминираха в масовото завеждане на юридически необосновани наказателни дела." - се казва в изявлението на министерството.

Журналисти заплашени от 3 години затвор за бунтовете в Беларус

Журналисти заплашени от 3 години затвор за бунтовете в Беларус

Не са акредитирани от външно министерство

"Присъединявайки се към държавите-членки на ЕС и нашите международни партньори, призоваваме властите в Беларус да разследват незабавно документираните случаи на системни и сериозни нарушения на човешките права. Една от първите стъпки в това отношение е незабавното прекратяване на всички актове на сплашване, произволни задържания, принудително извеждане от страната и прекомерна употреба на сила срещу членове на опозицията, мирни протестиращи и независими журналисти и безусловното освобождаване на всички незаконно задържани. Призоваваме Беларус да пристъпи към мирното разрешаване на кризата чрез приобщаващ национален диалог, с крайната цел организирането на нови, свободни и честни избори, в съответствие с демократичните аспирации на беларуския народ." - се казва в заключение в българската позиция.

Денят на солидарност с Беларус се отбелязва по инициатива на беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановския.

На инициативата откликнаха САЩ, държавите от ЕС и други страни. Акции на солидарност - онлайн и офлайн, се проведоха в редица градове по света, както и в самата Беларус.