"В Министерството на външните работи (МВнР) не са постъпвали искания от български граждани, които искат да бъдат евакуирани. Близо 40 души са се регистрирали на интернет платформата във външно министерство, като са оставили актуални телефони и къде точно се намират, като локация в Украйна, за да имаме директен контакт с тях".

Това заяви пред БГНЕС Митко Димитров, директор на пресслужбата на външно министерство. Той призова българите да напуснат територията на Украйна поради напрегната обстановка в страната.

"Външният министър Теодора Генчовска е сформирала кризисен щаб, който следи ситуацията в и около Украйна и ако се наложи ще започнем евакуация на български граждани. Искам още веднъж да приканим българските граждани, които се намират на територията на Украйна да напуснат страната, българските граждани да не пътуват към Украйна. Надявам се, че дипломатическите усилия ще доведат до деескалация на напрежението, това е в интерес на абсолютно всички", каза Димитров.

Има сформирани планове как ще се действа при криза, но в МВнР са надяват все още по дипломатически път да се постигне деескалация.

МВнР има готовност да окаже съдействие за евакуация на българските граждани в Украйна.

МВнР призовава българите да се въздържат от пътувания до Украйна

МВнР призовава българите да се въздържат от пътувания до Украйна

Нашенците, които се намират в страната да предприемат мерки за напускането й