От днес в Австрия е в сила локдаун за неваксинираните и непреболедувалите COVID-19 граждани над 12-годишна възраст, съобщават от МВнР.

Мярката ще продължи до 24 ноември 2021 г.

По информация на посолството ни във Виена участието в избори е сред изключенията от новите ограничения.

На неваксинираните и непреболедувалите граждани им е забранено да излизат от дома с изключение на отиване на работа, училище, университет, разходка, изпълнение на административни задачи, участие в избори.

Тези граждани могат да имат ограничени срещи - с много тесен кръг роднини или близки. Те могат да пазаруват единствено в магазини за хранителни стоки, аптеки и дрогерии, както и да ползват пощенски, банкови и други услуги, които не се извършват в непосредствена близост от дома. Разрешено е да се возят в обществения транспорт.

Канцлерът на Австрия: Локдаун за неваксинираните, за да се сложи край на порочния кръг

Канцлерът на Австрия: Локдаун за неваксинираните, за да се сложи край на порочния кръг

"Позорно ниската" ваксинация трябваше да бъде повишена чрез принуда

Гражданите с поставена първа доза ваксина по изключение могат да избегнат наложените ограничения до поставяне на втората доза чрез тестване с PCR тест.

За неспазване на изброените мерки са предвидени финансови глоби.

При необходимост от съдействие сънародниците ни могат да се свържат с посолството ни във Виена в работно време на следния телефонен номер: +43 1 505 31 13, и в извънработно време - на дежурен телефонен номер: +43 1 505 64 44.

Австрия налага Covid ограничения и за ваксинирани

Австрия налага Covid ограничения и за ваксинирани

От 15 до 24 ноември беше въведена блокада за хора над 12 години, които не са ваксинирани.