София ще предприеме действия пред Белград във връзка със задържането на Александър Димитров на българо-сръбската граница. Това са съобщили от Министерството на вътрешните работи (МВнР) заявиха за БГНЕС. На 9 август председателят на сдружение "ГЛАС" в Босилеград Александър Димитров е бил държан повече от пет часа на граничния пункт "Рибарица-Олтоманци", защото пренасянал на три ексемпляра от книгата "Елегия за краището - Съдбата на българите в западните покрайнини" на бившия ни генерален консул в Ниш Едвин Сугарев. В крайна сметка Димитров не е допуснат на сръбска територия. Сръбските граничари отказали да пуснат Александър Димитров, въпреки че по закон има право да внесе три книги от един и същ автор. Той се поинтересувал на какво основание и по какви причини сръбските митничари го принуждават да върне книгите в България. Поискал да му дадат документ за конфискация, но служителите отказали.

От МВнР посочват, че са информирани за възникналия проблем на граничния пункт и за задържането от сръбските власти на книгите на български език, които Александър Димитров е пренасял.

"Генералното консулство на България в Ниш е в контакт с г-н Димитров от момента на задържането му и впоследствие - допускането му на територията на Сърбия, включително за разпоредената от сръбските митнически власти конфискация на книгите", заявяват от външното ни министерство.

Арестуваха българи при визита на Вучич в Босилеград

Арестуваха българи при визита на Вучич в Босилеград

Акция на сръбските власти

Във връзка със случая са дадени указания на българското посолство в Белград за предприемане на действия пред Министерството на външните работи на Република Сърбия, посочват още от българското МВнР.

В четвъртък евродепутатът и президент на Алианса на либералите и демократите за Европа (ALDE) Илхан Кючюк във връзка със случая е обявил, че ще сезирам Европейската комисия за поредното неспазване на човешките права и свободи.

Български журналисти са нападнати с камъни в Сърбия

Български журналисти са нападнати с камъни в Сърбия

Снимали замърсяването на околната среда пред мина в Босилеградско