Министерството на външните работи потвърди отзоваването на десет служители на посолството ни в Москва. Те трябва да напуснат територията на Русия.

Официалното изявление на ведомството ни идва, след като по-рано днес руското външно министерство съобщи, че служители на мисията ни са обявени за персона нон грата.

"На 18 април извънредният и пълномощен посланик на Република България в Руската федерация Атанас Кръстин беше извикан в руското външно министерство, където му беше връчена нота, с която се обявяват за персона нон грата служители на българското посолство в Москва", се казва в съобщение на руското МВнР.

В съобщението обаче не се предоставяше информация колко са изгонените български дипломати и на какво официално основание.

Русия изгони български дипломати

Русия изгони български дипломати

Това е второ подобно решение този месец

От министерството отбелязаха, че тази мярка е отговор на "немотивираното", според ведомството, решение, взето през март от българска страна за обявяване на десет дипломати от руското посолство в София за персони нон грата.

Това е второто изгонване на български дипломати от Русия за този месец, след като на 8 април Русия обяви двама служители на българското посолство в Москва за персона нон грата като ответна мярка на решение от 2 март на българските власти да изгонят двама руски дипломати, обвинени в шпионаж.