Министерството на външните работи на Република България приветства решението на парламента на Република Македония да ратифицира Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави.

Това се посочва в специално изявление на външното ни ведомството.

С акта на ратификация, според МВнР, се потвърждава волята за изграждане на добросъседски отношения, които са важен елемент от европейската перспектива на всички държави от Западните Балкани.

Припомняме, след дълги години на протакане това лято двете страни подписаха под Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Подписите под документа сложиха премиерите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев и го определиха като "исторически момент". Първоначално заявените очаквания бяха договорът да мине през парламентите на България и Македония до края на миналата година.

Подписахме договора за добросъседство с Македония
Обновена

Подписахме договора за добросъседство с Македония

България е първата държава в света, признала Република Македония

От Външно посочват и че Република България ще продължи да бъде активна в подкрепата си за европейската интеграция на Република Македония, и напомнят, че това е стратегически избор на нашата държава, залегнал и в приоритетите на българското Председателство на Съвета на ЕС.

"Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Македония е основан на споделени европейски ценности, които правят региона по-единен и по-силен", се казва в позицията на министерството ни.