Първите дипломати на Република България и Република Македония ще работят Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество да влезе в сила възможно най-скоро. 

За това се договориха по време на срещата си вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Република Македония Никола Димитров. Срещата им е част от съвместното изнесено заседание на Министерски съвет, което се провежда днес в Струмица.

Според министрите до края на годината Договорът за приятелство с Република Македония може да влезе в сила. Двамата първи дипломати ще положат усилия парламентите на двете страни възможно най-бързо да ратифицират договора.

"Поздравяваме българското правителство, че внесе ратификацията на договора в Народното събрание. Надявам се до края на годината или в началото на следващата и ние да го ратифицираме", е заявил Никола Димитров. Той е благодарил на Захариева и за организираната от нея и шведската външна министърка Марго Валстрьом работна закуска в Брюксел, посветена на Република Македония, която се проведе преди седмица.

Министър Захариева е заявила, че е оптимист за европейската интеграция на Балканите след подкрепата от страна на Федерика Могерини и Жан-Клод Юнкер, които са потвърдили региона като един от най-важните приоритети на ЕК.

Въпреки че договорът за приятелство още не е влязъл в сила, България предприема първи практични мерки в подкрепа на Република Македония, посочват още от МВнР. Българското Министерство на външните работи финансира 6 проекта на стойност 380 000 евро, като първият от тях е вече факт, доставка на автомобил на хора със специални потребности.

Другите проекти са посветени на интеграцията на децата аутисти, за саниране на най-голямото училище в Скопие.

Екатерина Захариева и Никола Димитров подписаха днес в Струмица Платформа за активизиране на сътрудничеството между външнополитическите ведомства на двете страни. Подписването на Платформата е потвърждение на взаимното желание на двете страни за активизиране и задълбочаване на развитието на добросъседските отношения и укрепване на сътрудничеството в областите от взаимен интерес.