МВнР е сведено до състояние не да прави външна политика, а да организира посещения. Министерството е "скъпо платена многолюдна туристическа компания, която не формира външна политика за Република България". Това мнение изрази председателят на АБВ Румен Петков по време на обсъждане.

Темата е залегнала в дискусии с Българското дипломатическо дружество, а поводът за това са спорните посланически назначения от МВнР. Румен Петков изтъкна слабите двустранни отношения на страната ни и липсата на стратегия в кадровата политика.

Един от основните проблеми в назначенията са грубото нарушение на Закона за дипломатическата служба.

"От 14 генерални консули на Република България, 10 не са хора, произтичащи от дипломатическите среди, т.е. 70% от генералните консули не са служители на Външно министерство. Изискването в закона е такива да бъдат 20%", допълни още Петков.

Той цитира имената на генерални консули като Димитър Абаджиев и Таня Димитрова, които според него не защитават националния интерес. Председателят на АБВ подчерта назначението на бившия ни посланик в Кайро Румен Петров с нова мисия в Алжир.

Петров през 2013 призовава за българска подкрепа на осъдения на доживотен затвор за връзки с терористичната групировка "Мюсюлмански братя" зам.-председател на египетска партия Есам Ел Ариян, припомни лидерът на АБВ.

"Искаме отговор от министъра на външните работи как гледа на собственото си предложение до правителството и до президента за назначаването на този човек за посланик в Алжир", каза още Петков.

От партията отново поставиха акцент върху проблемите в отношенията ни с Македония.

"През последната година сме свидетели на едни последователни опити за утвърждаване от страна на официалните власти в Македония на македонска идентичност за сметка на българската история и културно наследство", коментира председателят на АБВ-Младежи Пламена Заячка.

По думите й, този процес се е засилил особено след подписването на Договора между Атина и Скопие за името на западната ни съседка. От партията критикуват остро речта на министър-председателя на Македония Зоран Заев, в която той изключи участието на българите в Илинденско-Преображенското въстание.

Според Заячка в Македония се установява последователна антибългарска позиция. Членовете на АБВ настояват държавата да защити националния си интерес чрез общи действия между Комисията по външна политика на НС, министъра на външните работи Екатерина Захариева и членовете от българска страна на мултидисциплинарната комисия, за да бъде постигната ясна рамка на поведение и да се регулират правилата на отчетност на Комисията и тя да стане публична.

От партията настояват опитите за македонизиране на българското литературно наследство да бъдат спрени. Заячка даде пример с фалшификацията на творби от български автори като Димитър Талев и Никола Вапцаров. "Вече е време ние да защитим националния си интерес и да спрем да защитаваме чуждия", заяви тя.

АБВ скочи срещу предложение за обединяване на АЕЦ "Козлодуй" с „Мини Марица- изток"

АБВ скочи срещу предложение за обединяване на АЕЦ "Козлодуй" с „Мини Марица- изток"

Румен Петков нарече "скандално" предложението

По темата за енергетиката Петков коментира, че процесът по обединяване в една стопанска структура на Марица-2 и АЕЦ "Козлодуй" трябва незабавно да бъде спрян. Според него има вмешателство на депутати и непрозрачен избор за ядрено гориво от дискредитирани блокове в Украйна и Русия. "Обединяването е грабеж и пряко посегателство върху енергийната сигурност на страната", обясни Петков.